2 maal Franse filmcultuur in Fraterhuis in Zwolle

0
402

Ik heb er weer zin in. Als huisdocent van het Fraterhuis in Zwolle sta ik daar de komende twee weken op zaterdag voor lezingen over de Franse film.

Zaterdag 28 november 2020 – 11:00 tot 13:00 uur
Frankrijk: pioniers van de film – Constant Hoogenbosch
Frankrijk behoort zonder twijfel tot de grote pioniers van het medium film. Al in de prille begindagen komen Fransen als de broers Lumière, Georges Méliès en Alice Guy-Blaché tot hoogstandjes van filmkunst die een belangrijke basis leggen voor wat in de twintigste eeuw nog zou gaan komen. Constant Hoogenbosch gaat terug naar de begindagen van de Franse film, toont prachtige voorbeelden van vroege Franse filmwerken en plaatst deze in een cultuurhistorisch kader. Wist je bijvoorbeeld dat de in 1908 opgerichte Franse productiemaatschappij Film d’Art alles in het werk stelde om film van een plat volksvermaak te transformeren tot een elitaire kunst? En dat Alice Guy-Blaché tussen 1896 en 1906 waarschijnlijk de enige vrouwelijke filmmaker in de wereld was?

Zaterdag 5 december 2020 – 11:00 tot 13:00 uur
Frankrijk: Nouvelle Vague – Constant Hoogenbosch
De Nouvelle Vague is één van de invloedrijkste filmstromingen van de twintigste eeuw. Constant Hoogenbosch gaat terug naar de jaren vijftig, waar zich in Frankrijk rond het toonaangevende filmtijdschrift Cahiers du cinéma een groep formeert die wilde afrekenen met de door Hollywood gedicteerde filmwetten en conventies. Ze spraken over de auteursfilm. Namen als François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Éric Rohmer, Jacques Rivette en Agnès Varda worden voor altijd in verband gebracht met deze filmschool, die leven, gedachten en emoties op een oprechte manier wilden weergeven en niet gekunsteld zoals in Hollywood gebeurde. Doel was niet zozeer om publiek te vermaken, maar om oprecht te communiceren. Constant Hoogenbosch spitst het verhaal van de Nouvelle Vague toe op François Truffaut en trekt lijnen naar de Japanse regisseur Yasujiro Ozu (1903-1963) en de Dogme 95-beweging van de Deense regisseurs Thomas Vinterberg en Lars von Trier.

https://www.filmtheaterfraterhuis.nl/?fbclid=IwAR2v8a3AxJnCjIYQMIcI0L633-raKeIOxvzs_EmCvYcHBWCpSuJGWgMlc6s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here