Cinema Curioso, Pulp zoals het niet bedoeld is

0
1184

Een weird & wonderful journey langs hilarische miskleunen uit de filmgeschiedenis: de derde editie van het populaire Cinema Curioso gaat van start in EYE Film Instituut Nederland. Dat wordt opnieuw genieten van vuige blaxploitation, sukkelige kungfuzombies en Belgische cultpulp met niemand minder dan de extreem aaibare Herman van Veen!

Cinema Curioso: 2 september (21.00) in EYE Vondelpark (Amsterdam), 8 september (21.00) in Louis Hartlooper Complex (Utrecht) en 2 november (19.00) in Filmhuis Den Haag.

Voor Cinema Curioso selecteerde filmkenner Ronald Simons tientallen verbazingwekkende fragmenten waarin de goede bedoelingen van de makers onbedoeld resulteren in bizarre, verbijsterende, tenenkrommende, lachspierkietelende en oogbalteisterende ‘pulpmeuk’.

Ruim twee uur materiaal bracht Simons bijeen, een ware ontdekkingsreis langs ‘de meest erbarmelijke misstappen’ uit de filmgeschiedenis van de afgelopen dertig jaar, voorzien van live commentaar. ‘Hilarisch’ noemt de samensteller zijn selectie films ‘die met liefde zijn gemaakt, maar waarbij zo’n beetje alles fout ging wat er fout kon gaan’.

Cultpulp
Op de Cinema Curioso-avond krijgt de kijker een sappige Smörgåsbord voorgeschoteld van vuige blaxploitation, Belgische cultpulp met Herman van Veen, moordzuchtige kakkerlakken, ‘zielige mannen’ én Mr T. in een (te?) strakke trainingsbroek. De ‘savage journey’ door de krochten van de onbedoelde pulp leidt ons onder meer langs films als Bruce Lee in Nieuw Guinea, Kung-fu Zombie, Scream Blacula Scream, The Terror of Mechagodzilla, I Drink Your Blood, de Turkse E.T en kostelijke opnamen uit het B-oeuvre van David Hasselhoff. Als uitsmijter staan ook nog twee prijsvragen op het programma, met dvd’s en filmaffiches van slechte films als beloning.

Eerdere edities van Cinema Curioso vonden plaats in 2009 en 2010 en mochten zich verheugen in grote belangstelling. Voor EYE stelde Simons eerder The Amsterdam Tromathon (2010) samen, een overzicht van de cultfilms van de New Yorkse filmmaatschappij Troma, in aanwezigheid van oprichter Lloyd Kaufman.

Vanaf de opening van de nieuwbouw in het voorjaar van 2012 zal EYE, voortbouwend op de illustere Mondo Bizarro-avonden (1995-2002) in het Filmmuseum, programmatisch aandacht blijven besteden aan de wondere wereld van horror, fantasy, SF, cult en pulp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here