Das Schweigende Klassenzimmer tot winnaar van de Film en Literatuurprijs Film by the Sea 2018

0
1098

Das Schweigende Klassenzimmer van regisseur Lars Kraume heeft de belangrijkste prijs van het festival; de Film en Literatuur Award gewonnen. Tijdens de Award Ceremony van International Film Festival Film by the Sea in bioscoop CineCity in Vlissingen werden de belangrijkste prijzen van het festival uitgereikt. De Film en Literatuur Award werd voor de laatste maal uitgereikt door Vakjury voorzitter Adriaan van Dis. Van Dis was vijf jaar op rij juryvoorzitter van de Vakjury nadat hij in 2014 startte als jurylid van diezelfde Vakjury.

Gisteren werden al What Will People Say van Iram Haq door de Youth Jury en We the animals van Jeremiah Zagar door de International Student Jury verkozen tot winnaars. Ook de Sylvia Kristel Award voor Wende werd vandaag voor de laatste keer uitgereikt door Bessel Kok. Le Prix TV5MONDE werd gewonnen door La Prière van Cédric Kahn. De avond werd gepresenteerd door Noraly Beyer. Afgelopen zondag mocht Sophia Loren de Grand Acting Award reeds in ontvangst nemen.

Film en Literatuur Award
Das Schweigende Klassenzimmer – Lars Kraume

De Vakjury kende de Film en Literatuur Award toe aan de film Das Schweigende Klassenzimmer . De Vakjury, onder leiding van Adriaan van Dis, bestaat naast Juryvoorzitter Adriaan van Dis uit; Alex Boogers, Antoinette Beumer, Hanna Bervoets, Hetty Naaijkens-Rekel, Ida Does, Marieke Lucas Rijneveld en Mike van Diem. Zij kozen uit dertien competitiefilms de beste boekverfilming in het Film en Literatuurprogramma.

Over de film:
Uit protest tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie in 1956 spreekt een Oost-Duitse examenklas in een opwelling af om de eerste vijf minuten van de geschiedenisles te zwijgen. Dit wordt door de communistische overheid opgevat, als een contra-revolutionaire actie, de overheid wil erachter komen wie de actie heeft georganiseerd. Gebaseerd op het gelijknamige biogragfische boek (2006) van de Duitse schrijver Dietrich Garstka.

Youth Jury Award: What Will People Say – Iram Haq
International Student Award – We the Animals – Jeremiah Zagar
Sylvia Kristel Award – Wende
De Sylvia Kristel Award 2018 werd uitgereikt aan singer/songwriter, theatermaakster, chansonnière, actrice en zoveel meer; Wende. De Sylvia Kristel Award, vijf jaar geleden in het leven geroepen door Sylvia’s goede vriend Bessel Kok, werd jaarlijks toegekend aan een persoon die, naar het oordeel van de jury, Sylvia Kristel als cultureel fenomeen doet voortleven. Dit is het laatste jaar dat de prijs wordt uitgereikt. Inmiddels is Bessel Kok gestart met de pre-productie van een film over het leven van Syvia Kristel. Het scenario wordt geschreven door Dimitri Verhulst. Sylvia Hoeks –zij won eerder de Sylvia Kristel Award en brak daarna door in Hollywood- zal de hoofdrol vertolken.

Le Prix TV5MONDE – La Prière – Cédric Kahn
De jury, bestaande uit leden van de Alliance Française, kende Le Prix TV5MONDE toe aan de film La Prière van regisseur Cédric Kahn.Le Prix TV5MONDE is een prijs van de Franstalige televisiezender TV5MONDE, waarnaar zeven Franstalige films meedingen. Het competitieprogramma wordt mede ondersteund door de Alliance Française des Pays-Bas en het Institut Français des Pays-Bas.

Grand Acting Award – Sophia Loren

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here