Deutschstunde Winnaar van de Film en Literatuur Award Film by the Sea 2020

0
593

Gisteravond zijn de prijzen voor de competitiefilms van de 22ste editie van Film by the Sea uitgereikt tijdens de Awards Ceremony. DEUTSCHSTUNDE won de Film en Literatuur Award. Olga Zuiderhoek nam de Career Achievement Award in ontvangst. Le Prix de TV5Monde voor de beste Franstalige film ging naar KUESSIPAN. De Youth Jury Award werd toegekend aan SLALOM en de International Student Award aan ANTIGONE. Daarnaast werd een drietal prijzen uitgereikt namens Film by the Sea’s partner Storytel. De prijs voor het beste luisterboek ging naar De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, de prijs voor beste voorlezer naar Karin Douma. Julia Menken van Chntal van Mierlo ontving de prijs voor Beste Storytel Original. Hadassah de Boer presenteerde de avond en Joe Buck zorgde voor de muzikale omlijsting.

Career Achievement Award
Olga Zuiderhoek
Wat Film by the Sea betreft had Olga deze bekroning al veel eerder verdiend. Want hoe verpletterend goed is ze niet als moeder in Alex van Warmerdams overrompelende debuut Abel uit 1986? Ze ontving voor die rol wel een nominatie, maar niet het kalf zelf. Haar eigen filmdebuut maakte ze trouwens dertien jaar eerder in een andere klassieker: Paul Verhoevens Turks Fruit. Je kunt het slechter treffen als actrice, ook al ging in dit geval alle aandacht uit naar het koppel Rutger Hauer/Monique van de Ven. De laatste heet in het boek en de film overigens Olga.

Film en Literatuur Award
DEUTSCHSTUNDE

Naar de roman De Duitse les van Siegfried Lenz

De Film en literatuur competitie is de belangrijkste competitie van Film by the Sea. Acht films werden dit jaar beoordeeld door de Vakjury, bestaande uit Babs Gons, Esmée Lammers, Joyce Roodnat en Thomas Rosenboom, onder voorzitterschap van Stine Jensen.

Over de film:
Regie: Christian Schwochow Scenario: Heide Schwochow, naar de gelijknamige roman van Siegfried Lenz Land: Duitsland Jaar: 2019 Lengte: 125 min Genre: Drama Taal: Duits Ondertiteling: Engels Met: Ulrich Noethen, Tobias Moretti, Levi Eisenblätter, Tom Gronau, Johanna Wokalek.
Als een jongen na de oorlog in een heropvoedingsgesticht een opstel moet schrijven over
‘De vreugde van de plicht’ komt hij in een gewetensconflict terecht.

Vive le cinéma! / Le Prix TV5MONDE
KUESSIPAN

Vive le cinéma! is de Franstalige competitie van Film by the Sea. In samenwerking met TV5MONDE en de Alliance Française werd le Prix TV5MONDE uitgereikt, de prijs voor de beste recente Franstalige film. De jury stond onder leiding van Wim Millenaar en beoordeelde acht films.

Over de film:
Regie: Myriam Verreault Scenario: Myriam Verreault, Naomi Fontaine, naar haar gelijknamige roman Land: Canada Jaar: 2019 Lengte: 117 min Genre: Drama Taal: Montagnais, Frans, Engels Ondertiteling: Nederlands Met: Yamie Grégoire, Sharon Ishpatao Fontaine, Étienne Galloy, Douglas Grégoire.
De vriendschap van twee hartsvriendinnen uit de Inuitgemeenschap komt onder druk te staan als hun levens verschillende kanten uitgaan.

Youth Jury Award
SLALOM

Over de film:
Regie en scenario: Charlène Favier Land: Frankrijk Jaar: 2019 Lengte: 93 min Genre: Drama Taal: Frans Ondertiteling: Nederlands Met: Jérémie Renier, Noée Abita, Muriel Combeau, Axel Auriant
Ondanks haar gebrek aan ervaring wordt de vijftienjarige Lyz aangenomen bij een elitaire skiclub in de Franse Alpen die training biedt aan toekomstige profatleten. Haar coach Fred, een oud-skikampioen, besluit van haar een ster te maken. Daartoe onderwerpt hij Lyz tijdens de trainingen aan een streng regime dat haar psychisch en fysiek tot het uiterste drijft.


International Student Jury Award
ANTIGONE

Over de film:
Regie en scenario: Sophie Deraspe Land: Canada Jaar: 2020 Lengte: 109 min Genre: Drama, Misdaad Taal: Frans, Kabyle Ondertiteling: Engels Met: Nahéme Ricci, Rawad El-Zein, Antoine DesRochers
Een moderne versie van de Griekse klassieke tragedie Sophocles. Op het filmfestival van Toronto werd de film uitgeroepen tot Beste Canadese Film.

Storytel Awards

Beste Luisterboek = De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Beste Voorlezer = Karin Douma

Beste Storytel Original = Julia Menken – Chantal van Mierlo

Over Film by the Sea

Film by the Sea is één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland en het eerste grote filmfestival in Nederland dat dit najaar doorgang vindt. Van 11 tot en met 20 september 2020 beleeft het festival zijn 22ste editie en kan een breed publiek genieten van zo’n 60 films uit alle hoeken van de wereld.

Dit jaar wordt Film by the Sea voor het eerst provincie breed uitgerold in samenwerking met de filmtheaters Cinema Middelburg, Podium ’t Beest (Goes), fiZi (Zierikzee), Ledeltheater (Oostburg), CineCity Terneuzen en Cinema Kiek in de pot (Bergen op Zoom). Voor de filmliefhebbers die liever nog even thuisblijven, wordt in samenwerking met de streamingdienst Picl een online festivalzaal gecreëerd, waarin een selectie uit het filmaanbod te zien zal zijn. Ook wordt in de Machinefabriek een indoor drive-in zaal gecreëerd met een vaste opstelling van 50 auto’s en wordt in samenwerking met Omroep Zeeland en het Eye Filmmuseum een programma van Nederlandse filmklassiekers op de regionale televisie vertoond. Zo wordt Film by the Sea dit jaar een hybride festival met inachtneming van de geldende Covid-19 richtlijnen. Het kloppend festivalhart is zoals altijd CineCity Vlissingen.

www.filmbythesea.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here