EEN NACHT LANG GRIEZELEN MET LUX ZOMBIE MARATHON

0
400

Naar aanleiding van de release van zombiekomedie The Dead Don’t Die – de nieuwe film van Jim Jarmusch met o.a. Bill Murray en Adam Driver – viert LUX de (on)doden met een nacht vol zombiefilms. De Zombie Marathon begint ’s avonds op vrijdag 26 juli, en duurt tot diep in de nacht.
De Zombie Marathon in LUX wordt geopend met de vertoning van The Dead Don’t Die. Welke films er nog meer tijdens de marathon te zien zijn, maakt LUX in juli bekend. Filmdocent Constant Hoogenbosch geeft verdieping en praat het publiek tussen de films door bij over de lange traditie van zombies in films.

Zombies in film
Zombies, drukken ze ons met de neus op de negatieve uitwassen van de hersenloze consumptiemaatschappij of tonen ze de mens in zijn meest gedegenereerde toestand? De anonieme, volgzame massa van waggelende hoopjes ellende die geen duidelijk doel meer voor ogen heeft. Ze brengen dood en verderf, kennen vrijwel geen uitdrukkingsvaardigheden en toch spreken ze tot de verbeelding van menig filmmaker. Of het nu de slome, rochelende zombies zijn uit Night of the Living Dead en The Walking Dead of de hyperdynamische, razend agressieve speedzombies uit Train to Busan en 28 Days Later, de zombie is niet meer weg te denken uit de film en ons culturele erfgoed. Voor de zombie is de dood geen einde, maar de start van een tragisch lot vol fysiek verval, gedreven door slechts één overgebleven instinct: eten!

The Dead Don’t Die
Met The Dead Don’t Die waagt Jim Jarmusch zich aan het immer vermakelijke en griezelige genre van de ‘zombie apocalypse’. De horrorkomedie geeft een verrassende nieuwe kijk op het genre, met een laconieke, hipsterachtige beschouwing; “The zombies are coming, what else is new?”. The Dead Don’t Die was de openingsfilm van het filmfestival van Cannes 2019. De film past als pikzwarte komedie met een ‘attitude’ zo in het rijtje van Shaun of the Dead, Planet Terror en Dawn of the Dead, voor fans van horror en donkere humor dus veel om naar uit te kijken. Met een overweldigende sterrencast: Steve Buscemi, Bill Murray, Adam Driver, Iggy Pop, Tom Waits en Tilda Swinton.

De marathon vindt plaats in de intiemste filmzaal van LUX, dus er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Meer informatie over kaartverkoop en de films worden bekend gemaakt in het Facebookevenement en op lux-nijmegen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here