Film by the Sea Career Achievement Award 2019 voor CLAUDE LELOUCH

0
309

De Franse filmmaker Claude Lelouch (81) komt in september naar Vlissingen om de Film by the Sea Career Achievement Award in ontvangst te nemen. Lelouch is bekend van films als Un homme et une femme, Les uns et les autresen Les misérables. Zijn nieuwste film, Les plus belles années d’une vie, gaat op Film by the Sea in première.

Claude Lelouch werd in 1966 wereldberoemd met Un homme et une femme, de onweerstaanbaar romantische liefdesgeschiedenis rond weduwe Anne (Anouk Aimée) en weduwnaar Jean-Louis (Jean-Louis Trintignant).De film won zowel de Gouden Palm van Cannes als twee Oscars. In 1981 had Lelouch opnieuw een groot succes met het epische Les uns et les autres, over de belevenissen van vier families tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze film draaide twee jaar onafgebroken in de Nederlandse bioscopen en trok ruim 1 miljoen bezoekers. Tijdens Film by the Sea gaat Les plus belles années d’une vie, Lelouch’s49ste film, in première. Op het afgelopen festival van Cannes werd dit bitterzoete vervolg op Un homme et une femme en Un homme et une femme, 20 ans déjà op een minutenlange ovatie onthaald.

Les plus belles années d’une vie
Ze kenden elkaar lang geleden: een man en een vrouw wier prachtige en onverwachte romance ontroerde in Un homme et une femme. Maar nu voormalig autocoureur Jean-Louis, inmiddels verblijvend in een verzorgingstehuis, zich steeds meer lijkt te verliezen in zijn herinneringen, probeert zijn zoon hem te herenigen met de vrouw van wie hij in zijn dromen nooit afscheid heeft kunnen nemen. Anne en Jean-Louis ontmoeten elkaar weer en hun verhaal gaat verder waar het stopte, vijftig jaar eerder…

In een recent interview met website Collider.com vertelt regisseur, scenarioschrijver, producent en director of photograpy Claude Lelouch waarom hij nog niet klaar was met het verhaal van Jean-Louis en Anne: “Ik wilde laten zien dat liefde onsterfelijk is. Als je van iemand houdt, is dat voor altijd. Zo niet, dan houd je niet echt van iemand.” Eenzelfde onvoorwaardelijke passie voelt de inmiddels 81-jarige Lelouch voor zijn métier. “Ik heb mezelf altijd als een amateur beschouwd, omdat ik vind dat het werk van ons, filmmakers, te mooi is om een baan genoemd te worden. Ik heb altijd nieuwe dingen uitgeprobeerd. Daarom heb ik onlangs een film opgenomen met mijn smartphone; die is eind dit jaar klaar.”
Momenteel is La vertu des impondérables, waarvan Lelouch zowel het scenario als de regie voor zijn rekening nam, in post-productie. Korte films en documentaires meegerekend zal hij daarmee de 64stefilm afleveren van zijn indrukwekkende, inmiddels bijna zestig jaar omspannende loopbaan.

De Career Achievement Award
Tijdens Film by the Sea worden traditioneel oeuvreprijzen uitgereikt aan acteurs en regisseurs met een grote staat van dienst. Acteurs die de prijs ontvingen waren o.a. Rutger Hauer, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Bruno Ganz en Morgan Freeman. Regisseurs die de prijs ontvingen waren o.a. Ettore Scola, Milos Forman, George Sluizer, Jim Sheridan, Robbe de Hert en Paul Verhoeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here