Film by the Sea: Doense doet het en alleen maar waarheid …over Shakespeare

0
1125

Er komt heel wat op je af als nieuwe festivaldirecteur. Dat realiseert de nieuwe kapitein aan het roer van Film by the Sea Jan Doense zich maar al te goed. Buiten enige accenten zet hij in zijn eerste jaar de koers van afgelopen jaren voort. Eerst maar eens kijken hoe het allemaal reilt en zeilt en ook met respect naar de duizenden bezoekers die het festival al sinds jaren bezoeken, aldus Doense.

Doense zelf is geen onbeschreven blad als het om film gaat. Hij is producent, draaft op als figurant in de films van Dick Maas, maar is vooral bekend als Mr Horror, de grootste vaandeldrager van de genrefilm in Nederland. Dat werd ook meteen groots uitgelicht toen bekend werd dat Doense de opvolger zou worden van Leo Hannewijk, die vorig jaar zijn laatste editie draaide als directeur. ‘Film by the sea strikt Amsterdamse horrorkoning’ was er in de krant te lezen. Dat Doense van Film by the Sea geen nieuw horrorfestival gaat maken zal duidelijk zijn. Nee, Doense kijkt in Vlissingen natuurlijk verder dan zijn horrorneus lang is. De eerder genoemde accenten richten op de nieuwe dagelijkse talkshow, waar Doense zelf spontaan acte de présence geeft naast verschillende aan het festival verbonden gasten, een kleinere jury voor de literatuurcompetitie, meer documentaires en meer focus op jongeren. Tja, dat er dan een openluchtvertoning is van Jaws aan het stand bij hotel restaurant Pier 7 is toch een teken dat het bloed niet kruipt waar het gaan kan. Dat kwam overigens wel voort uit een wens van Pier 7 om meer betrokken te zijn bij het festival en toen zij hoorden van mogelijke openluchtvoorstellingen was het idee snel geboren. En waar is het mooier om Jaws te zien dan aan het strand waar de zon net is ondergegaan met het zacht klotsende water van de branding op de achtergrond. Zo begint de film zelf immers …… verder vandaag op het programma Apocalypse Now Redux. Ik weet al niet meer hoe vaak ik de film heb gezien, maar een vertoning op het enorme doek van de XL zaal kun je als filmliefhebber niet aan je neus voorbij laten gaan.

All is true
Gisteravond als hekkensluiter ook nog All is True van en met Kenneth Branagh gezien. Branagh neemt ons in pure acteerdrama mee naar de nadagen van het leven van William Shakespeare. De cast is om je vingers bij af te likken, met naast Branagh optredens van Judi Dench en Ian McKellen.
Branagh richt zich op de laatste periode in het leven van Shakespeare waarin hij is gestopt met schrijven en zich na lange afwezigheid weer richt op het huiselijk leven, achtervolgd door het op jonge leeftijd overlijden van zijn enige zoon Hamnet. William is bij terugkeer feitelijk een vreemde in zijn eigen huis en dat maakt het oppikken van draad als huisvader niet makkelijk. Spanningen, intriges, oud zeer en trauma’s uit het verleden spelen op waarbij William gaandeweg steeds meer ontdekt wat er al die jaren aan hem voorbij is gegaan.
All is True is een film waarbij de liefde voor acteren van het doek spat. Vooral de, ook prachtig uitgelichte, scene tussen McKellen en Branagh is puur en intens acteerwerk tussen grootheden. Branagh koos ervoor om alle avond- en nachtscenes uit lichten met alleen kaarslicht en dat pakt uit als een bijzonder knap stukje werk.
All is True heeft op dit moment nog geen distributeur en werd ook zonder ondertiteling vertoond. Kans is groot dat er wel een distributeur is die de film oppakt. Dan laten we dat hier op MovieMachine online uiteraard meteen weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here