Ghost Town Anthology winnaar Film en Literatuur Award Film by the Sea 2019

0
1130

Op donderdagavond 19 september won Ghost Town Anthology van regisseur Denis Côté de belangrijkste prijs van International Film Festival Film by the Sea: de Film en Literatuur Award. Vakjury-voorzitter Stine Jensen maakte de winnende film bekend. Tijdens de De Awards Ceremony werden meerdere prijzen uitgereikt.

De International Student Jury riep de film Beats van regisseur Brian Welsh uit tot winnaar. De prijs van de Jongerenjury ging naar de Openingsfilm van het festival La belle époque van de Franse regisseur Nicolas Bedos. Le Prix de TV5Monde werd gewonnen door Portrait de la jeune fille en feu van Céline Sciamma.

Dit jaar werden voor het eerst ook twee nieuwe prijzen uitgereikt door Film by the Seas partner Storytel. De prijs voor het beste luisterboek ging naar Michele Obama’s boek Becoming en de prijs voor beste voorlezer was voor Inge Ipenburg (voor het luisterboek Goede Dochter van Karin Slaughter).

De avond werd gepresenteerd door Hadassah de Boer en Danny Vera zorgde voor de muzikale omlijsting. Afgelopen zondag nam de Franse regisseur Claude Lelouch de Career Achievement Award al in ontvangst.

Film en Literatuur Award
De Vakjury kende de Film en Literatuur Award toe aan Ghost Town Anthology van regisseur Denis Côté. De Vakjury bestond naast Juryvoorzitter Stine Jensen uit: Maartje Wortel, Genelva Krind, Henny Vrienten en Rudolf van den Berg. Zij kozen uit acht competitiefilms de beste boekverfilming in het Film en Literatuurprogramma. Het Juryrapport van voorzitter Stine Jensen vindt u in de bijlage.

Ghost Town Anthology speelt zich af in Irénée-les-Neiges, een fictief mijnstadje in Quebec met nog maar 215 inwoners. Daar pleegt de 21-jarige Simon Dubé zelfmoord door zijn auto te laten crashen tegen een betonnen muur. Zijn familie, de burgemeester en de inwoners zijn zo geschokt dat zij niet in staat zijn om de omstandigheden van dit drama te bespreken. Vanaf dat moment lijkt de tijd alle betekenis te verliezen en komt er geen eind aan de dagen. Dan beginnen er vreemdelingen te verschijnen. Zijn het de geesten van dode inwoners of echte mensen?
Gefilmd met een handcamera op korrelig 16 mm en met een vervreemdende, onheilspellende soundtrack. De film is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman (2015) van de Canadese schrijver Laurence Olivier.

De Jongeren Jury Award ging dit jaar naar La belle époque van Nicolas Bedos (Releasedatum: 2 januari 2020)

De International Student Award ging naar Beats van Brian Welsh. (Releasedatum 7 november 2019)

Le Prix TV5MONDE ging naar Portrait de la jeune fille en feu van Céline Sciamma. De jury, bestaande uit leden van de Alliance Française, reikte een prijs uit van de Franstalige televisiezender TV5MONDE. Er deden acht Franstalige films mee aan het competitieprogramma dat mede ondersteund wordt door de Alliance Française des Pays-Bas en het Institut Français des Pays-Bas.

Storytel Awards

Op basis van statistieken van luistergedrag over het afgelopen jaar werden tien luisterboeken en voorlezers geselecteerd. Abonnees van Storytel hebben vervolgens massaal gestemd op hun favoriete luisterboeken en voorlezers. Drie luisterboeken en voorlezers kwamen vervolgens op de shortlist terecht. De winnaars van de Storytel Awards krgen een Glazen Uilen uitgereikt.

Prijs voor de Beste Voorlezer: Inge Ipenburg
Luisterboek: Goede Dochter – Schrijver: Karin Slaughter Uitgeverij: HarperCollins.
Prijs Beste Luisterboek: Becoming – Schrijver: Michelle Obama – Voorlezer: Willemijn de Vries – Uitgeverij: Hollands Diep

Career Achievement Award voor Claude Lelouch

Afgelopen zondag nam de Franse regisseur Claude Lelouch de Career Achievement Award in ontvangst. Claude Lelouch werd in 1966 wereldberoemd met Un homme et une femme, de onweerstaanbaar romantische liefdesgeschiedenis rond weduwe Anne (Anouk Aimée) en weduwnaar Jean-Louis (Jean-Louis Trintignant). De film won zowel de Gouden Palm van Cannes als twee Oscars. In 1981 had Lelouch opnieuw een groot succes met het epische Les uns et les autres. De award werd overhandigd voorafgaand aan de Nederlandse première van zijn nieuwste film Les plus belles années d’une vie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here