Gordon Liu, martials artslegende spreekt zich uit

0
1446

Het gaat goed met de aandacht voor Oosterse films in Nederland. Onlangs verscheen er een reeks film van de illustere Shaw Brothers op DVD en op het Asiamania label doen de titels het ook goed. In verschillende titels uit het brede oeuvre van de Shaw Brothers zien we bijdragen van Gordon Liu. Liu verscheen in talloze martial arts films en als beoefenaar van de Hung Gar ofwel Hung Kuen stijl weet hij wel waar hij over praat. De stijl is bekend geworden door de Chinese volksheld Wong Fei Hung, die Liu speelde in de film Huang Fei-hong yu liu a cai ofwel Challenge of the Masters.

Liu (51) kwam opnieuw onder de aandacht toen hij verscheen in Kill Bill 1 als één van de Crazy 88 en in Kill Bill 2 als de wijze maar strenge meester Pai Mei. En Quentin Tarantino stak zijn bewondering voor de films van de Shaw Brothers niet onder stoelen of banken. Hij opende met het logo van de Shaw Brothers zelfs zijn film.
Movie Machine sprak onlangs met Gordon Liu.

CH: U maakte uw eerste film in 1974, één jaar na het vroegtijdige heengaan van Bruce Lee. Heeft Lee invloed op u gehad als acteur en als martial artist?
GL: “Ik kwam in 1972 van de middelbare school af. Mijn geadopteerde broer, Lau Ka Leung, waarmee ik al van kleins af aan Kungfu trainde, vroeg mij om samen met hem aan een film mee te werken. Dat wilde ik wel proberen. Het was voor mij de eerste keer en ik had toen geen enkele ervaring met film. In 1973 ging alles van start en begon ik met acteren in films.

CH: Dat was toen nog niet voor de illustere Shaw Brothers…
GL: Nee, dat was nog niet bij de Shaw Brothers. In dat jaar was Bruce Lee overleden en er werden in dat jaar heel weinig films gemaakt in Hongkong. Het was niet echt een succesvol jaar voor mij. Nadat ik mijn eerste film gemaakt had hielp mijn broer me aan een driejarig contract bij de maatschappij Sheung Kong waar ik in 1974 begon als stuntman en acteur. Ik begon onderaan de ladder. Ik trainde hoe ik als stuntman moest reageren en hoe ik moest acteren. In 1976 haalde mijn broer me naar Shaw Brothers. Liu A Cai yu Huang Fei Hong werd mijn eerste Shaw Brothers film.

CH: In 1978 speelde u de hoofdrol in het legendarische Shao Lin san shi liu fang ofwel 36th Chamber of Shaolin. Waarom was deze specifieke film nu juist zo’n groot succes, wat maakte hem zo bijzonder?
GL: Talentvolle acteurs die Kungfu kunnen. Er kwamen geen computers bij kijken om de actie te filmen. Echte acteurs deden het werk. De films van tegenwoordig worden vaak met de computer bijgewerkt. Zelfs iemand die geen Kungfu uitoefent kan eruit zien als een ervaren meester van de Kungfu. Maar iemand die een getraind oog heeft, zoals ik, ziet meteen dat het met de computer is gedaan.
CH: Dat kon vroeger nog niet eens…
GL: Dat klopt… Bruce Lee is in 1973 overleden. Maar toen hij in Hongkong filmde, waren er ook geen computers. Door zijn eigen talent en zijn techniek is hij bekend geworden. En ik denk dat dat ook het geheim van Shaw Brothers is. Het publiek wil écht talent zien, en geen computer geanimeerde vechtscènes.

CH: Wat was uw eerste reactie toen Quentin Tarantino u benaderde voor Kill Bill?
GL: Verrast! Er kwam een producer naar Hongkong om mij te benaderen voor een film die door ene Tarantino geregisseerd zou worden.
CH: Kende u Quentin Tarantino?
GL: Ik wist niet wie hij was en ik vond het uitermate vreemd. Waarom wilde een buitenlander mij voor zijn film casten?
CH: Waarom bent u toch met hem in zee gegaan?
GL: Ik heb nagevraagd naar wat voor regisseur hij was. Ik heb zijn films bestudeerd om erachter te komen wat voor stijl Tarantino had. Nadat ik zijn films doorgespit had, kwam ik erachter dat hij veel met actie had. Daarna heb ik de producer gevraagd om een ontmoeting met hem te regelen.
CH: Hoe was die ontmoeting?
GL: Tarantino zei dat hij heel graag naar mijn vroegere films keek. Maar ik wees hem erop dat de films van ruim twintig jaar geleden waren. En ik ben in die jaren natuurlijk wel wat veranderd.
CH: Hoe dacht Tarantino daarover?
GL: Zijn eerste indruk van mij was dat ik qua bouw niet zo gek veel veranderd ben. Hij kende mij alleen van de films maar ik vertelde hem dat ik mij vol vertrouwen in de rol zou verdiepen en ondertekende het contract voor Kill Bill 1 waarin ik de rol van Johnny Mo zou vertolken. Kort daarna werd ik ook ingezet voor de rol van Pai Mei.

Gordon Liu heeft er na Kill Bill alweer drie andere films opzitten en blijft onverminderd optreden in films. Toch heeft hij niet, zoals veel van zijn oosterse collega’s, de overstap naar Hollywood gemaakt. Hij blijft vooralsnog in het hem zo vertrouwde filmproductie van het Verre Oosten, die hem ook geen windeieren heeft gelegd.

Van Gordon Liu is in de reeks films uit de Shaw Brothers collectie onlangs de topper The 36th Chamber Of Shaolin in Nederland op DVD verschenen.

Constant Hoogenbosch
©Movie Machine 2006

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here