IFFR Report 1: de stukjes vallen op zijn plek

0
888
Tehran: City of Love

Zoals elk jaar kent het IFFR veel programma categorieën (Sections) en subcategorieën waar de films in zijn ondergebracht. Bright Future, Voices, Deep Focus en Perspectives heten de hoofd themaverzamelingen. Maar leuker is het om je eigen thema’s te ontdekken, die onbedoeld in de lijst met films geslopen zijn. Een voorbeeld hiervan is ‘ingelijste legpuzzels’. In onderstaande films spelen deze een kleine, maar significante rol. Je zou kunnen zeggen dat daarmee de stukjes letterlijk op zijn plek vallen voor de karakters in de film.

Tehran: City of Love
In deze tragikomedie schetst regisseur Ali Jaberansari de parallelle levens van drie verschillende bewoners in de moderne hoofdstad van Iran, ieder op zijn eigen manier op zoek naar liefde. Zij lopen tegen de grenzen aan van de tradities waar hun samenleving in geworteld is. Een receptioniste met een gewichtsprobleem zet haar zwoele stem in om mannen te verleiden. Een bodybuilder zet alles opzij om bij zijn nieuwe pupil te kunnen zijn (al zoekt hij wel een nieuwe legpuzzel uit voor zijn vader, het liefste met een mannelijke acteur op het plaatje). En een begrafeniszanger moet zich aan een vrolijker repertoire wagen om een vrouw te ontmoeten.
Herkenbare hunkering naar liefde, waar soms de wisselvalligheden van het leven (en het eigen onvermogen) in de weg zitten. Plus een verfrissende kijk op het leven in het moderne Iran.

A noite amarela

Deze debuutfilm van Ramon Porto Mota wordt door hem zelf omschreven als een ‘spirituele slasher’, waar dus weinig bloed aan te pas komt. De klassieke opzet van een groepje tieners dat, na hun eindexamens, op een afgelegen en donker eiland vakantie viert in het oude huis van hun grootvader (met ingelijste legpuzzels zonder gezicht in de inboedel). En daar door een kwaadaardige kracht (‘de gele nacht’) belaagd worden.
Natuurlijk is het verhaal een metafoor voor de onzekere toekomst die voor hen ligt. Maar helaas is deze film heel Braziliaans, met nadruk op landerig rondhangen en veel, heel veel, geklets. De flashbacks naar hun buitenschoolse avonturen kennen meer actie en spanning dan hun verblijf op het eiland. Meer sociale schets dan thriller dus.

Casper van Amelsvoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here