IFFR report 2

0
1095
El Cazador

Ouderloze tieners

Puberteit is toch al een rare fase in ieders leven. En alhoewel de meeste tieners graag hun eigen gang gaan, niet gehinderd of gecontroleerd door ouders of opvoeders, blijkt het toch niet zo simpel te zijn als dat ook echt gebeurt. Dan moeten de volwassenen toch puin komen opruimen.

Rocks
Het is niet haar echte naam, maar iedereen noemt deze stoere meid Rocks omdat ze voor haar vriendin opkwam toen die gepest werd. Net zo stoer pakt ze het leven op als haar moeder er op een dag tussenuit knijpt voor ‘wat tijd voor haarzelf’. Het is tenslotte al vaker gebeurd. Maar ja, het blijkt niet zo simpel met een veel jonger broertje om voor te zorgen, uit de handen te blijven van de sociale diensten, en toch elke dag naar school te gaan, met alle sociale druk van haar klasgenotes. En als het geld dat moeders heeft achtergelaten dan ook op raakt, wordt haar zoektocht naar oplossingen voor dagelijkse levensdilemma’s ook steeds wanhopiger.
IJzersterk acteerwerk van een jonge cast in een potentieel zwaar verhaal wordt verlicht door genoeg puber ongein. Heeft wel iets weg van Girlhood, die eerder op het IFFR goed scoorde, echter regisseuse Sarah Gavron heeft dit verhaal gesitueerd in London i.p.v. Zuid-Frankrijk.

El cazador
De Argentijnse tiener Ezequiel moet zich in zijn grote huis met zwembad alleen redden, als zijn ouders en jongere broertje langere tijd op reis gaan naar Europa. Helemaal prima, want dan kan hij makkelijker andere jongens meenemen om ze te versieren. Wat hem nog niet makkelijk afgaat, totdat zijn oog valt op een stoere skaterboy. Die gaat wel mee. En vraagt hem ook te komen logeren in het huis van zijn oom. Dat blijkt geen goed idee, want daarna wordt Ezequiel gechanteerd om andere jongens op te pikken en ook daar heen mee te nemen. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen daaraan meewerken en zijn geweten, totdat zijn ouders weer thuiskomen…
Marco Berger maakte een film vol broeierige blikken en Argentijnse landerigheid, nog benadrukt door een kale soundtrack. Ook hier lijkt, ondanks het levensgrote probleem, de film toch luchtig te willen blijven. Een knappe prestatie.

Casper van Amelsvoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here