IFFR report 3

0
783
Saint Maud

Spelen voor God

Onvrijwillige euthanasie (oftewel moord) in ziekenhuizen is een voor de hand liggend onderwerp, misschien door het inherente machtsverschil tussen verpleging en patiënt. Of gewoon door de ruimte voorraad aan potentieel dodelijke middelen en een omgeving waar een stervende zieke niet meteen argwaan wekt. Maar als dit gegeven niet heel origineel is, komt het dus op de uitwerking aan om het interessant te maken.

La dosis
In deze ziekenhuisthriller van Martín Kraut volgen we verpleger Marcos, die al meer dan tien jaar toegewijd zijn patiënten verzorgd, zonder een dag vrij te nemen. En als hij ziet dat ze erg lijden helpt hij het lot een handje. Als op een dag Gabriel het team komt versteken, heeft Marcos gelijk een hekel aan hem, met z’n jeugdige voorkomen en gladde praatjes. Niet geheel onterecht, want Gabriel heeft eenzelfde ‘hobby’, alleen met minder goede bedoelingen. Marcos voelt zich steeds meer in een hoek gedrukt, maar hoe kan hij Gabriel er uit werken, zonder dat zijn eigen daden aan het licht komen?
Het verhaal lijkt redelijk voorspelbaar te gaan verlopen, maar de aantrekken&afstoten dans tussen deze twee rivalen maakt het wat spannender. Er wordt gespeeld met blauwe en groene belichting, maar die gimmick voegt niet veel toe. Degelijke film.

Saint Maud
De debuutfilm van Rose Glass is een psychologisch drama verhuld als religieuze horror. Privé verpleegkundige/thuiszorg Maud komt in huis bij ex-danseres en kankerpatiënt Amanda, die in de laatste fase zit. Maud is een zeer vroom, fanatiek christen, die voelt direct in contact te staan met God, op weg naar hemelse verlichting. In flashbacks zien we hoe ze zo geworden is en waar haar motivatie om zondaars te redden vandaan komt. Amanda is een hedonistisch kreng, dus daar heeft ze een harde dobber aan. Als Maud de ingeving krijgt hoe ze tot het rijk der hemelen toe kan treden, loopt het helemaal uit de hand.
Nieuwkomer Morfydd Clark geeft zich helemaal in de rol van Maud, maar weet ons niet tot inleving te beroeren. Jennifer Ehle, echter, steelt de show als Amanda. Echt eng wordt het dan ook niet, eerder triest.

Casper van Amelsvoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here