IFFR Report 3: Winters in Korea zijn kil

0
374

Zuid-Korea heeft filmmakers met budgetten en technische kennis om films af te leveren die kunnen wedijveren met die uit Hollywood. Zowel klein als groot drama zijn ze dol op. Maar waarom zo’n mineurstemming? Zou de dreiging uit Noord-Korea toch te veel op het gemoed werken?

A Tiger in Winter
De titel zegt het al: het is koud in Seoul en er loopt een ontsnapte tijger rond. Maar deze film van Lee Kwangkuk gaat niet over die tijger zelf, maar over een mislukte schrijver die door zijn vriendin op straat wordt gezet. En daarna (als een gekooide tijger) depressief door de straten dwaalt. Zelfs zijn baantje als chauffeur die dronken mensen in hun eigen auto thuisbrengt, levert hem alleen maar scheldpartijen op. Eventjes lijkt hij weer een thuis gevonden te hebben als hij zijn ex tegen komt. Maar als alcoholiste is zij net zo onproductief als hij.
Een drama ja, maar met genoeg komische momenten om het luchtig te houden. Geen grote gebaren, maar ingetogen settings en camerawerk.

The Fortress
Dit historische epos van Dong-hyuk Hwang is van een heel andere schaal. Het verhaalt van de belegering door het Qing leger (met de Khan aan het hoofd) van de koning van Joseon (de oude naam voor Korea) en zijn hofhouding in een fort op een bergtop. De koning had trouw gezworen aan de Ming keizer (China). Terwijl de Ming in oorlog waren met de Qing. Grote fout: de Qing brachten een leger mee dat 4x groter was en wachtten geduldig tot de honger en de kou de Joseon soldaten en bevolking in het fort zouden uitputten. Intern politiek geruzie in de hofhouding van de koning over welke koers gevaren moest worden, deed de rest.
Je krijgt door de setting, personages en verhaallijn sterk het gevoel dat het allemaal behoorlijk accuraat verteld wordt (voor zover dit 600 jaar kater nog valt te reconstrueren). Grote veldslagen worden afgewisseld met persoonlijk drama en eindeloos gekibbel in de troonzaal. Groots in beeld gebracht met een mooie soundtrack van Ryuichi Sakamoto.

Casper van Amelsvoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here