IFFR Report 4: Rotterdämmerung is back!

0
520
Laissez bronzer les cadavres

Het beruchte Rotterdämmerung programma keert na tien jaar afwezigheid terug op het IFFR. In 2008 was de laatste keer dat we konden genieten van een verzameling bizarre genrefilms. En met ‘genre’ wordt hier bedoeld: splatter horror, zombie, spookfilms, rare anime, etc. etc.

The Cannibal Club
Deze kannibalen thriller van regisseur Guto Parente heeft zijn titel al duidelijk mee. En zoals veel genrefilms is het een nauwelijks verhuld commentaar op de moderne maatschappij in Brazilië. De superrijken behandelen hun personeel als wegwerpartikel en -voedsel. Een huismeester of beveiliger wordt niet uitgezocht op zijn werk kwaliteiten, maar hoeveel vlees er op de botten zit. En of iemand ze gaat missen. Verleid door de vrouw des huizes, zet haar man vlak voor het hoogtepunt een bijl er in. Maar als de elite onderling ruzie gaat maken is het hek van de dam….
Het bloed (en andere lichaamssappen) spatten van het scherm. En gelukkig mag er ook gelachen worden. We kijken niet op een lijkje meer.

Laissez bronzer les cadavres

Ook weer een weinig verhullende titel, maar deze shoot-out stand-off uit Wallonië van Hélène Cattet en Bruno Forzani bakt niet alleen de lijken bruin in de zon. Hyper-gestileerde beelden in felle kleuren met extreme close-ups worden afgewisseld met jaren ‘80 Playboy bunny-fantasieën van naakte, vastgebonden vrouwen overgoten met champagne. En tussendoor vliegen de kogels in het rond als de politie de daders achter de roof op een goudtransport komen zoeken.
Compleet bizar, maar super vermakelijk. Meer! Meer!

Casper van Amelsvoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here