IFFR report – Als de jager prooi wordt

0
1011

Jachtverhalen leveren altijd sterke plaatjes op: de overlevingsdrang spat van het doek. Zeker als degene die jaagt ineens de rollen omgedraaid vindt en nu zelf achterna gezeten wordt. Een gegeven dat beide onderstaande films delen.

The Hunter

Regisseur Daniel Nettheim gaf Willem Dafoe voor het eerst in jaren weer een hoofdrol. Ditmaal als bioloog, die in opdracht van een mysterieus biotech bedrijf op zoek gaat naar een overlevende Tasmaanse Tijger, die geacht worden uitgestorven te zijn. Het houthakkersdorp waar hij kamp wil opslaan ziet hem als ecofreak die hun banen wil opheffen. De familie waar hij blijft logeren bestaat uit een bijna comateuze vrouw en twee kleine kinderen in een huis zonder elektriciteit. Dagen door de Tasmaanse wildernis trekken en vallen zetten levert hem eerst weinig op, maar als hij en zijn omgeving wat ontdooien komen er toch aanwijzingen bloot te liggen. Hij is blijkbaar niet de eerste die er op uit is gestuurd: zijn opdrachtgevers willen resultaat zien. Goedschiks of kwaadschiks. En als hij daar niet meer aan mee wil werken…
Dafoe acteert sterk in een verder redelijk rechttoe-rechtaan verhaal. En als bonus zijn de kindacteurtjes ook goed te pruimen. The Hunter is de slotfilm van het IFFR (maar dat is nog een week weg) en zal bij veel mensen in de smaak vallen.

Kill List

Een film die in Groot-Brittannië al een reputatie opgebouwd heeft vanwege de gruwelbeelden die er in te zien zijn. Niet voor mensen die slecht tegen bloed kunnen. Regisseur Ben Wheatley was al eerder present op het IFFR met zijn debuutfilm Down Terrace. Ook acteur Michael Smiley komt in deze film weer terug. De Kill List is wat twee Britse ex-Irak soldaten krijgen van hun schimigge opdrachtgevers, waarvoor ze verschillende klussen als huurmoordenaars uitvoeren. Dit keer wordt het bij elk slachtoffer vreemder: ze bedanken één van hen als ze zien dat hij hen komt omleggen. Ondertussen lopen de spanningen in het huishouden op vanwege geldzorgen en worden de omstandigheden van hun slachtoffers steeds occulter. Bij hun laatste klus raken ze de controle dan ook volledig kwijt…
Kill List is tot 2/3 een gewelddadige thriller/slasher film die goed te verteren is voor de liefhebber. Het einde is echter slecht gekopieerd van The Wicker Man en kan de opgebouwde spanning niet vasthouden.

Casper van Amelsvoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here