LHC Summer School

0
497

Het is zomer, de zon schijnt en het terras lonkt. Maar eigenlijk biedt al deze vrijheid de perfecte gelegenheid om de filmkennis eens flink bij te spijkeren. Daarom organiseren we als afwisseling van alle zomerse buitenactiviteiten: LHC Summer School. Kruip terug in de schoolbanken (lees: filmstoelen) en luister naar de speciaal ontwikkelde masterclasses van filmexpert Constant Hoogenbosch. In vier edities staan de volgende onderwerpen centraal: eet smakelijk, de Maan in beeld, film en kunst/kunst en film, en film en de kunst van grimeren. Betaal € 15 voor een los kaartje of € 45 voor een passe-partout (4x). De Cinevillepas en tienrittenkaart zijn geldig, hiervoor rekenen we wel een toeslag van € 7,50 per kaartje.

Maandag 8 juli | 19:00-21:00 = EET SMAKELIJK

We doen het iedere dag en geen mens kan er omheen: eten en drinken. Ook in de wereld van film spelen eten en drinken een rol van betekenis. Eten en drinken kunnen de inzet zijn van een verhaal, maar een filmmaker kan eten en drinken ook inzetten om iets te communiceren of iets duidelijk te maken. Zo is het eten van een schoen in Gold Rush van Chaplin een teken van armoede en is de overvloedig aanwezige chocolade in Willy Wonka and the Chocolate Factory een sneer naar overmatige consumptie. Uiteraard komt er nog veel meer lekkers voorbij. Filmdocent Constant Hoogenbosch vraagt u aan te schuiven bij de lekkerste filmlezing van het jaar.

Maandag 15 juli | 19:00-21:00 = DE MAAN IN BEELD

Op dinsdag 16 juli is het precies 50 jaar geleden dat de eerste mens op weg ging naar de Maan. Maar in de filmwereld was dat al lang daarvoor gedaan. De Maan loopt als een rode draad door de filmwereld. De Maan is een plaats van handeling, inspiratiebron en een steeds terugkerend stijlelement. De Maan intrigeert en fascineert en laat al sinds de begindagen van de film zijn sporen na op het witte doek. Van serieuze pogingen met een wetenschappelijke aanpak tot compleet hilarische, kolderieke onzin en van de Maan als trigger voor de weerwolf tot bron van melancholie. Filmdocent Constant Hoogenbosch neemt u tijdens deze filmlezing mee op een trip naar de Maan.

Maandag 22 juli | 19:00-21:00 = FILM EN KUNST, KUNST EN FILM

Er bestaat een interessante relatie tussen film en kunst. Film zelf is een totaalkunst en wordt op zijn beurt beïnvloedt door andere kunsten en kunstvormen. In deze lezing kijken we naar film als kunstvorm, naar kunstzinnige films en hoe een regisseur kunstelementen kan inzetten voor een film: zo heeft regisseur Tom Tykwer voor zijn film Perfume goed gekeken naar de schilderijen van Caravaggio en verwerkt regisseur Julie Taymor graag andere kunstvormen in haar films, zoals de schilderijen van Frida Kahlo in de film Frida en theatermaskers in de film Across the Universe. Maar we kijken ook naar de rol van kunstenaars en hun bijdragen aan de film, zoals Andy Warhol, Salvador Dalí en Luis Buñuel.

Maandag 29 juli | 19:00-21:00 = FILM EN DE KUNST VAN GRIMEREN

Ze zijn al werkzaam sinds de begindagen van de film, maar blijven vaak onderbelicht: de kunstenaars die verantwoordelijk zijn voor de meest uitzinnige maskers, wezens en creaturen in de filmwereld. Filmdocent Constant Hoogenbosch stelt u voor aan onder anderen Jack Pierce, Dick Smith, Rick Baker en Rob Bottin. Hoe doen ze dat nou, hoe maken ze dat en wat moeten acteurs allemaal ondergaan? Een trip door de filmhistorie waar Hoogenbosch het verhaal vertelt achter de mooiste, meest memorabele kunststukjes, waaronder het iconische masker voor het monster van Frankenstein, de ‘oude’ Marlon Brando in The Godfather, de apen in Planet of the Apes, en nog veel meer.

Meer informatie en reserveren/kaartjes kopen op deze link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here