London Film Festival report 3

0
497
Jojo Rabbit

Filmauteurs

Regisseurs Taika Waititi (Thor: Ragnarok) en Rian Johnson (Star Wars: The Last Jedi) begonnen ooit met hun eigen, bescheiden, zelf geschreven films voordat ze in Hollywood aan de slag gingen met megabudgetten. Op het Londense filmfestival zijn ze echter weer vertegenwoordigd met lekker origineel werk.

Knives Out
Met zijn film Brick gaf Rian Johnson het genre van de film noir al een moderne twist en nu doet hij met Knives Out datzelfde voor het soort whodunit waar Agatha Christie bekend mee is geworden. Het speelt zich af op het klassieke terrein van een statig, afgelegen herenhuis waar een groep mensen (en hun geheimen) is verzameld en in de nacht eentje het leven laat. Er komt een detective aan te pas, met een raar accent en dito naam, om dat mysterie op te lossen.
Deze Benoit Blanc, gespeeld door Daniel Craig met een vet Amerikaans geluid, komt erachter dat niets is wat het lijkt en legt iedereen stuk voor stuk het vuur aan de schenen. Het gros is familie van elkaar en wordt gespeeld door allemaal bekende koppen die – net als hun personages – steeds staan te trappelen om van zich te laten horen. De film trekt aan het begin een beetje lang maar revancheert zich gelukkig in de tweede helft als het tempo wordt opgeschroefd en het mysterie zich verdicht. Agatha Christie kan trots zijn.

Jojo Rabbit
Ook regisseur Taika Waititi heeft zelf weer een origineel scenario geschreven en komt op de proppen met een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon is een jochie dat bij de Hitlerjugend zit en wiens denkbeeldige vriend Adolf Hitler is. En die laatste wordt gespeeld door de Nieuw-Zeelandse, half Maori regisseur zelf…
Hoewel de eerste scènes voor de gulle lach gaan, want de draak steken met nazi’s is altijd leuk, sluipt de ernst er langzaam in. Dat gaat mooi gelijk op met het groeiende van JoJo dat die Hitler misschien toch niet zo’n toffe peer is.
Die verschuiving is geen verrassing voor mensen die het werk van Waititi kennen (afgezien van die superheldfilm) omdat het gros van zijn films aan de oppervlakte komedies lijken maar in feite gevoelige coming-of-age drama’s zijn. De acteurs zijn van een indrukwekkend kaliber, waardoor ze zelfs iets weten te maken van de kleinste rollen: Rebel Wilson en grappig en Sam Rockwell is stilletjes tragisch. Uiteraard is de jonge hoofdpersoon het middelpunt en de jonge debuterende Roman Griffin Davis houdt zich goed staande tussen de rest.

Romy van Krieken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here