Noorse Oscar-inzending ‘What Will People Say’ wint Youth Jury Award 2018 Film by the Sea

0
740

What Will People Say heeft de Youth Jury Award 2018 van de jongerenjury van Film by the Sea gewonnen. De jury bestaat uit 22 jongeren die gedurende de hele week films hebben beoordeeld.

De film What Will People Say belandde samen met de films Burning en Gräns in de top drie. What Will People Say is uiteindelijk uitgeroepen tot de Youth Jury Award winnaar van de twintigste editie van Film by the Sea. Hieronder staat een deel van het juryrapport.

“De film speelt zich vooral af in een culturele minderheidsgroep die in nagenoeg elk Westers land bestaat: de Pakistaanse gemeenschap. De vrouwelijke hoofdpersoon, Nisha, staat met een been in de Noorse samenleving en met het andere in de cultuur van haar ouders. Zo vormt zij voor de kijkers een letterlijke brug, en nodigt het publiek hiermee uit om de zaken van meerdere kanten te bekijken. De last die Nisha op haar schouders draagt brengt spanning en emotie in het verhaal.

De film gaat echter verder dan Nisha. Het overkoepelende thema van de film is in dit verhaal wenselijk ingewikkeld. Het gaat niet alleen om goed versus fout, maar juist om de grijze gebieden daar tussenin. Wat is juist? Wie heeft er gelijk? Wat zijn de juiste beslissingen? En waar baseer je die op? Voor vrijwel elke kant van het verhaal valt wel iets te zeggen. De nuance en oprechtheid in de film vormen een onmisbaar werktuig in deze nieuwe, soms zware tijden. Samen met die boodschap, zowel met het oog op het uiteindelijke publiek en vanuit cinematografische overwegingen, vindt de Jongerenjury van 2018 dat What Will People Say met onze onderscheiding zeker de eer en het publiek toekomt die deze film verdient”.

What Will People Say

What Will People Say is een aangrijpend en ontroerend verhaal over de complexe relatie tussen een vader en zijn dochter, een jong meisje dat haar eigen weg moet vinden. De zestienjarige Nisha leidt een dubbelleven. Thuis, bij haar ouders is ze de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze uitgaat met haar vrienden is ze een doorsnee Noorse tiener. Als haar vader haar met haar vriendje betrapt, stort Nisha’s wereld in. Haar ouders willen een voorbeeld stellen en besluiten haar te kidnappen en haar onder te brengen bij familie in Pakistan. In een land waar ze nooit gewoond heeft, wordt Nisha gedwongen zich aan te passen aan de cultuur van haar ouders. What Will People Say is het autobiografische verhaal van regisseur Iram Haq.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here