The Dark Knight Rises en hoe het verder gaat …

0
9980

Let op: dit artikel bevat veel spoilers. We raden aan dit artikel niet te lezen wanneer je The Dark Knight Rises nog niet gezien hebt.

Hoe moet het nu verder met Batman? Het is bekend dat Warner Bros. de Batman franchise wil voortzetten. Zeker nu The Dark Knight Rises in Amerika alleen al meer dan 300 miljoen dollar heeft opgebracht. Kink in de kabel is dat Christopher Nolan verschillende malen heeft onderstreept dat Batman na deze derde film voor hem een gesloten boek is. Dat geldt ook voor Christian Bale.

Het symbool 

De man, het pak, het symbool

Toch opent het einde van The Dark Knight Rises deuren naar een mogelijke opvolger en/of reboot van de franchise. Er liggen genoeg lijnen om op te pikken en eventueel aan elkaar te knopen. Het meest duidelijke gegeven is het einde waar Bruce Wayne alias Batman detective John ‘Robin’ Blake (Joseph Gordon-Levitt) naar de locatie van de Batcave stuurt met de duidelijke intentie de mantel van Batman op te pikken. Er zou een relatie kunnen ontstaan zoals we zien in Batman Beyond. Hier is een oudere Bruce Wayne de mentor van een jongere protegé, die in een futuristische Batman outfit de strijd met het afschuim van Gotham aanbindt. Op het moment dat Blake de Batcave binnenkomt is duidelijk dat Bruce Wayne zijn Batcave bedje gespreid heeft. Dat Blake Batman zou worden past in de trilogie van Nolan, waarin verschillende malen benadrukt wordt dat niet de persoon in het pak belangrijk is, maar de symboolfunctie van Batman. Blijft natuurlijk wel de kwestie van de training.

Bruce Wayne trainde zichzelf jaren en werd ook nog eens klaargestoomd door de League of Shadows. Dat moet Blake allemaal missen en alleen toffe gadgets, gepantserde wagens en een Batpod zijn niet genoeg. Nu zal Bruce Wayne hem daarbij wellicht op de achtergrond bijstaan, zowel fysiek als financieel. Blake heeft immers niet het kapitaal van Wayne.
In de comics nam Batman al verschillende malen een Robin onder zijn hoede, van Dick Grayson tot Tim Drake en van Damien Wayne (in de comics de zoon van Bruce Wayne en Talia Al-Ghul) tot een vrouwelijke Robin in The Dark Knight Returns van Frank Miller. Met enige artistieke vrijheid kan Blake dus ook een nieuwe Batman worden.

Aan het einde van de film neemt Blake afscheid van de politie (in overigens een enorm Dirty Harry moment – Harry Calahan gooit aan het einde van Dirty Harry ook zijn ‘badge’ in het water uit onvrede met het systeem). Blake zit dus zonder werk. Hij zou een baan kunnen nemen in het voormalige Wayne Manor, dat nu dienst doet als opvanghuis voor weeskinderen. Onder het weeshuis ligt nog steeds de Batcave. Toegang is dan geen groot probleem meer.

De toekomst voor Jim Gordon

Maar hoe zit het met de bijzondere relatie tussen Batman en commissioner Gordon? Pas aan het einde van The Dark Knight Rises dringt tot Gordon door dat hij al die jaren met niemand minder dan Bruce Wayne te maken heeft gehad. De twee hebben veel meegemaakt en een groot geheim gedeeld dat bestond uit een keuze tussen twee slechten. Blake mist die band met Gordon en is aanvankelijk juist helemaal niet te spreken over diens handelwijze. Nu trekt dat later wel bij wanneer ook Blake in de gaten krijgt dat de wet hinderlijke beperkingen heeft. Het is immers de reden dat hij afscheid neemt van de politie. Als Batman weer opduikt zal Gordon vreemd opkijken. Hij heeft immers bij de begrafenis van Bruce Wayne gestaan. Nu zal Gordon door het nieuw geïnstalleerde Bat signal op het dak van het politiebureau ook wel weten dat Bruce Wayne niet dood is, maar zich teruggetrokken heeft uit zijn rol van Batman. Maar waarom plaatst Bruce alias Batman een nieuwe Bat signal op het dak als hij toch geen Batman meer is. Keert Batman terug zodra het Bat signal ingeschakeld wordt? Dat er dan ineens een nieuwe Batman verschijnt zal Gordon toch verbazen. Het is de vraag of hij 1 plus 1 kan optellen en ziet wie er in het pak zit. Maar goed, dat is altijd een probleem in de Batman films en maakt inmiddels deel uit van de Batman mythe.

Er tekent zich nog een tweede kwestie af rond Jim Gordon. Er is namelijk nogal wat gebeurt in Gotham. Gordon liet in zijn alles onthullende brief weten dat hij ontslag wilde nemen. De terreur van Bane gooide roet in het eten, maar ontmaskerde wel de leugen rond Harvey Dent. De vraag is dus of Gordon nog wel terug wil of kan keren in zijn oude functie. Daarbij is Gotham een complete chaos en dat is voor een deel de machthebbers van de stad aan te rekenen. Tegen die achtergrond is de terugkeer van Batman dan weer interessant. Hij kan orde op zaken stellen en afrekenen met al het gespuis dat in de stad rondwaart nadat alle gevangenen uit Blackgate prison, waaronder de Scarecrow, op vrije voeten zijn gekomen. Vreemd in The Dark Knight Rises is overigens wel dat er met geen woord gerept wordt over Arkham Asylum, de inrichting waar onder anderen de Joker vastzit. Het kan niet anders dan een bewuste keuze van Christopher Nolan zijn geweest om dat te omzeilen.

Gotham, de wederopbouw

Rise ... again?

Het feit dat Gotham overspoelt wordt door allerlei levensgevaarlijk gespuis maakt de terugkeer van Batman interessant. Terwijl het ‘gezag’ probeert weer orde op zaken te brengen, kan Batman de jacht openen. En als we heel kritisch zijn weten we ook niet of de slinkse Talia Al-Ghul wel dood is. Kenners van de comic weten dat haar vader Ra’s Al-Ghul zich voortdurend regenereert door de Lazarus Pit.

Bovenstaande is natuurlijk zeer speculatief, maar niet ondenkbaar wanneer besloten wordt de Batman franchise voort te zetten binnen het universum van Nolan. En misschien wil Nolan daarbij wel optreden als producer, net zoals hij voor de komende Superman film Man of Steel doet. Als Nolan meedoet is de kans reëel dat ook Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman, Morgan Freeman, Michael Caine en zelfs Christian Bale nog wel bereid zijn tot een minimale deelname. Voor Freeman in de rol van Lucius Fox zou voor de nieuwe Batman John Blake een belangrijke rol zijn weggelegd. Wat Warner Bros. ook doet met de Batman franchise, het zal een aardig waagstukje worden na de trilogie van Nolan. Een totale reboot kan beter een jaar of tien op zich laten wachten.

Constant Hoogenbosch
©Movie Machine 2012

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here