Vakjury Film by the Sea 2018

0
385

Tijdens de jaarlijkse Amuse, ditmaal op dinsdagavond 5 juni, maakt juryvoorzitter Adriaan van Dis traditiegetrouw bekend welke juryleden zitting nemen in de Vakjury tijdens de twintigste editie van Film by the Sea.

De vakjury beoordeelt 12 nieuwe boekverfilmingen die, als onderdeel van het hoofdprogramma, in competitie worden vertoond. De Vakjury bestaat dit jaar uit: Juryvoorzitter Adriaan van Dis, Hanna Bervoets, Antoinette Beumer, Noraly Beyer, Alex Boogers, Mike van Diem, Marieke Lucas van Rijneveld en Sacha Polak.

Juryvoorzitter Adriaan van Dis is voor het vijfde jaar op rij de voorzitter van de Vakjury. In 2013 was hij jurylid. Van Dis is een gelauwerd schrijver die tijdens zijn lange schrijverscarrière meerdere prijzen kreeg toebedeeld. Begin 2016 ontving Van Dis de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Vorig jaar verscheen zijn roman in vijf verhalen: In het buitengebied. Eind augustus 2018 rondt van Dis een driedelige televisiedocumentaire af over de opkomst van het Boeddhisme in het westen.

Tevens kondigt festivaldirecteur Leo Hannewijk deze avond zijn vertrek aan met de woorden:
“Hierbij wil ik jullie laten weten dat ik heb besloten dat deze 20ste editie mijn laatste editie wordt van Film by the Sea. Ik ben er trots op dat Film by the Sea een toonaangevend festival op het gebied van film en literatuur is geworden met een landelijke bekendheid. Het is nu tijd om plaats te maken voor verjonging en vernieuwing. Ik zal van deze 20ste en mijn laatste editie een prachtige en inspirerende editie maken”. In 1999 hebben Leo Hannewijk en Ad Weststrate gezamenlijk het Film by the Sea festival opgericht.

De Vakjury

Hanna Bervoets
Hanna Bervoets ontving na een master te hebben behaald in Journalistiek vele schrijfprijzen waaronder in februari 2017, de Frans Kellendonk-prijs. Zij debuteerde in 2009 met Of hoe waarom en werd daarmee destijds uitgeroepen tot Debutant van het Jaar. Haar tweede roman Lieve Céline (2011) werd vervolgens verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Ook schreef zij de roman Ivanovdie in 2016 de BNG Bank Literatuurprijs won. Verder schrijft zij essays over (nieuwe) media en representatie. Haar roman Fuzzieis vorig jaar uitgekomen.

Antoinette Beumer
Antoinette Beumer regisseerde verschillende veelgeprezen Nederlandse tv-series zoals Hertenkamp(1998) en Willemspark(2007), evenals vele kaskrakers. Zowel haar debuutfilm De Gelukkige Huisvrouw (2010), met Carice van Houten en haar tweede film, Loft(2010), met in de hoofdrollen Barry Atsma en Marwan Kenzari werden bekroond met de prestigieuze Platina Film Award. Im 2012 ging Jackie in première tijdens het Toronto International Film Festival. De hoofdrollen werden gespeeld door Carice en zus Jelka van Houten en Oscar-winnaar Holly Hunter speelde hun moeder. Een jaar later bracht Antoinette haar hitfilm SOOF(2013) uit, een zogenaamde romcom. Antoinette maakte haar meest recente speelfilm in 2015, Rendez-Vous. Na een pauze debuteerde Beumer begin 2018 met haar roman Mijn Vader is een Vliegtuig.

Noraly Beyer
Noraly Beyer is een voormalig nieuwslezer-redacteur van de Surinaamse Televisie Stichting (SVTS). Daarna werkte ze in dezelfde functie van 1985 tot en met 2008 voor het NOS Journaal en Radio Nederland Wereldomroep. Vanaf 2009 is ze actief als researcher voor theatermakers en is ze regelmatig debatleider. Voor het evenement The Passion 2018 vervulde Beyer de rol van verteller. In 2009 kreeg ze de Cosmic Award voor haar actieve rol voor diversiteit in de media. Op 29 april 2011 werd Beyer koninklijk onderscheiden met een lintje als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Alex Boogers
In 1999 debuteerde Boogers onder het vrouwelijke pseudoniem M.L. Lee met de korte roman Het boek Estee. Het werk van Boogers wordt meestal lovend ontvangen en geprezen. Voor De Tijger en de kolibrie werd hij genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2012 verscheen zijn roman Alle dingen zijn schitterenden in 2015 Alleen met de goden. Dit boek won de Nederlandse Boekhandelsprijs 2016 en bereikte de shortlist van de Libris Literatuurprijs.Eveneens in 2015 verscheen het schotschrift De lezer is niet doodwaarin hij oproept om nieuwe lezers te zoeken in werelden waar je ze niet verwacht.

Mike van Diem
Mike van Diem is een Nederlandse regisseur en scenarioschrijver. Van Diem zijn examenfilm als regisseur was Alaska, een korte psychologische thriller. De film kreeg uiteindelijk een Gouden Kalf, het was de eerste studentenfilm die deze prijs won en tevens de Oscar voor Best Foreign Student Film. In 1997 maakte hij de film Karakter enwon eveneens het Gouden Kalf voor beste film en de Oscar voor de beste buitenlandse film. Pas in 2015 verscheen zijn tweede bioscoopfilm De Surprise, deze film scoorde 5 Gouden Kalf nominaties waarvan o.a. Georgina Verbaan er één verzilverde als beste actrice. Van Diem houdt zich hiernaast vooral bezig met het regisseren van reclamefilms voor televisie. Hij nam in 2016 de regie van de film Tulipani: Liefde, Eer en een Fietsover van Marleen Gorris en behaalde tot nu toe op elk buitenlands filmfestival een plaats in de top vijf en won publieksprijzen in Sienna, Tallin en Sonoma.

Marieke Lucas van Rijneveld
Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In de Volkskrant werd ze vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Haar indrukwekkende voordracht was veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie. Haar werk verscheen in diverse literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, VPRO Gidsen De Revisor.Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht, de stad die haar in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf. Recent verscheen haar bestseller De avond is ongemak.

Sacha Polak
Sacha Polak studeerde in 2006 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met haar korte film Teerdat voor meerdere internationale filmfestivals werd geselecteerd. Haar korte film Broer (2011), wordt geselecteerd voor het Film Festival in Berlijn, Berlinale – Generation 2012. In datzelfde jaar maakt Sacha haar eerste speelfilm, Hemel (2011). De film wint de FIPRESCI Award op de Berlinale 2012 en actrice Hannah Hoekstra wordt bekroond met een Gouden Kalf voor ‘Beste Actrice’ met haar hoofdrol in deze film. In 2013 maakt Sacha de veelbesproken documentaire Nieuwe Tieten. Sacha’s tweede speelfilm Zurich(2014) met Wende Snijders in een debuutrol, wordt wederom lovend ontvangen op de Berlinale en was onderdeel van de Berlinale Residency 2013. Sacha is haar Engelse debuut DIRTY GOD aan het afronden.

Film by the Sea is hét festival voor film en literatuur, dat is ontstaan in 1999 en inmiddels jaarlijks bijna 50.000 bezoekers naar CineCity in Vlissingen weet te trekken. De 20e editie van Film by the Sea vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 16 september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here