Zesde Boeddhistisch Film Festival 1 t/m 3 oktober in Amsterdam

0
1186

Van 1 t/m 3 oktober heeft in Amsterdam de zesde editie plaats van het Buddhist Film Festival Europe. De thema’s zijn Japan en Birma. De openingsfilm zaterdag 1 oktober in Het Compagnietheater is Tezuka’s Buddha Anime (foto). De andere films en overige programmaonderdelen zijn 2 en 3 oktober in De Balie. Informatie en kaarten: www.bffe.org.

Openingsfilm Tezuka’s Buddha Anime

Tezuka’s Buddha Anime van regisseur Yasuomi Ishitô is een epische anime (Japanse tekenfilm), gebaseerd op de manga’s (Japanse stripverhalen) van de oude meester Osamu Tezuka. Het is het eerste deel van een trilogie met Tezuka’s visie op het leven van Gautama Boeddha. Het wonderschone, door critici geprezen drieluik had alleen voor dit deel al een budget van elf miljoen dollar. De film opent het festival zaterdag 1 oktober in Het Compagnietheater.

Speelfilms & documentaires

Behalve Tezuka’s Buddha Anime draaien tijdens het festival in De Balie zo’n twintig speelfilms en documentaires, zoals Abraxas (regie: Naoki Katô), Aung San Suu Kyi – Lady of No Fear (Anne Gyrithe Bonne), Black Rain (Shôhei Imamura), Bodhisattva (Mark Elliott), Burma Soldier (Nic Dunlop, Annie Sundberg & Rickie Stern), The Inland Sea (Lucille Carra), Into the Current: Burma’s Political Prisoners (Jeanne Hallacy), Mindfulness & Murder (Tom Waller), The Mushroom Club en White Light/Black Rain (Steven Okazaki), My Reincarnation (Jennifer Fox), Peace (Kazuhiro Soda), This Prison Where I Live (Rex Bloomstein), Shugendô Now (Jean-Marc Abela & Mark Patrick McGuire) en een verrassingsfilm.

Japan, Birma, Boddith TV

– Naast de films zijn op 2 en 3 oktober in De Balie ook live optredens en een panel. In de grote zaal draaien films gericht op Japan en de overdracht van boeddhistische leermeesters, in de kleine zaal films gericht op Birma.
– Bij het hoofdthema Japan – gekozen vanwege de tsunami en de nucleaire dreiging – staat de relatie tussen mens en natuur centraal. In diverse producties wordt teruggekeken op Hiroshima. Een panel onderzoekt de rol van het collectieve gedrag bij de verwerking van deze tragedie.
– Birma is een belangrijk thema vanwege de mensenrechtenschendingen en de democratiseringsbeweging, de charismatische Aung San Suu Kyui en de voorbereidingen op democratische verkiezingen.
– Zondag 2 oktober krijgt Boddith TV de ruimte voor een verrassend jongerenprogramma.

Algemeen
– Het gehele programma verschijnt op de site van het festival, www.bffe.org.
– Het festival vindt plaats in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. De opening is in Het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam.
– Prijs openingsfilm: 10 euro; overige films: 8,50 euro; passe-partout (zeven films): 45 euro.
– Kaarten zijn vanaf 1 september te koop via www.bffe.org en – vanaf begin festival – aan de kassa van De Balie.

Het Buddhist Film Festival Europe is een uniek platform, omdat het zich richt op kwaliteitsfilms die raakvlakken hebben met spiritualiteit en boeddhistische inzichten. In het bestuur van de stichting BFFE zitten Emile Fallaux (schrijver/filmmaker), Kees Hin (filmmaker) en Rob Lindeman (ondernemer). De festivaldirecteur is Babeth VanLoo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here