DIVA’S komen eraan!

0
1174

Niemand kon in december 2011 vermoeden dat het eerste concert van de DIVA’s tournee op 12 februari in Zevenaar door de barre winterse omstandigheden niet door zou gaan. De weersvoorspellingen voor de komende weken [bron weerplaza.nl] zien er gunstiger uit! Op 29 februari 2012 start in De Poorterij in Zaltbommel nu officieel de DIVA’S-tournee.

I Compani ging voor DIVA’S samen met filmhistoricus Constant Hoogenbosch op zoek naar prikkelende voorbeelden in 100 jaar filmgeschiedenis. Het resultaat is een speelse, snelle, diepgravende en verhelderende voorstelling geworden waarbij live muziek van de musici van I Compani het commentaar geeft op de beelden en teksten die onze geliefde Diva’s de afgelopen eeuw teweeggebracht hebben. Natuurlijk ontbreken Ava, Anita, Romy, Marilyn, Marlene, Brigitte, Juliette … niet.
Een deel van het concert wordt ingeruimd voor de uitvoering van Diva Dolorosa. Scènes uit Italiaanse Diva films (1914-1925), bijeengebracht door Peter Delpeut met muziek van Loek Dikker. Het andere deel bestaat uit composities van de hand van Bo van de Graaf en Nino Rota.

God schiep de vrouw
“God schiep de vrouw… en de diva, de illustere filmgodin die in de twintigste eeuw talloze filmdoeken met haar aanwezigheid opsmukte. Met Diva begeeft I Compani zich in de wereld van de ondubbelzinnige verbale uitspattingen van Mae West, de breekbare élégance van Mary Pickford, de vrijzinnige erotiek van Brigitte Bardot, de introverte schoonheid van Jeanne Moreau, de met tragiek omgeven glorie van Marilyn Monroe en het Italiaanse temperament van Sophia Loren. Diva is een muzikale ode aan de tot goddelijke hoogten verheven tijdloze schoonheid, charisma en elegantie.”
[Constant Hoogenbosch, filmhistoricus]

Een voorproefje:

De musici over DIVA’S

“In alle uithoeken van de muziekwereld hebben we materiaal gezocht en gevonden waarmee we de Diva’s , ook die in de Divahemel, zullen verbazen en verblijden.” [Bo van Graaf, componist/saxofoons]

________________________________________

Zonder twitter-account
“Noem een film waar Greta Garbo, Jean Harlow of Mae West in speelde. Wie heeft er wel eens een film met Brigitte Bardot van begin tot eind gezien?”
De diva’s van het witte doek zijn zo mysterieus omdat ze uit een tijd komen waarin naar de film gaan een bijzonderheid was. In onze dromen zijn ze alleen maar mooier en onbereikbaarder geworden. Ze zijn verheven boven hun films, hun regisseurs en hun tegenspelers.
Ze hebben zich, zonder twitter-account, of zelfs zonder te spreken, onsterfelijk gemaakt. Alleen de muziek heeft de diva’s altijd
gezelschap gehouden. I Compani neemt ze bij de hand en laat de filmgodinnen van toen kennismaken met het publiek van nu.”
“Is that a pistol in your pocket, or are you just glad to see me?”
[Martijn Grootendorst, video]

________________________________________

Erotiserend
“De ultieme vrouwelijkheid, erotiserende schoonheid en kracht van de grote DIVA’s van het witte doek blijven me fascineren.
Ik verheug me op ons samenspel!” [Jacqueline Hamelinck, cello]

________________________________________

Pinatubo’s
“Heerlijk om met deze muzikanten dit mooie nieuwe project in te gaan! Met weer verrassende composities van Bo.
Het is alweer zo’n 20 jaar geleden dat ik de eerste Pinatubo’s, Dirty Minutes en Rotaties om de oren kreeg..
En nu deze Diva’s…
Yes, Jakatakahaka!!” [Jeroen Doomernik, trompet]

________________________________________
Los van het doek
“Diva’s gaan meest hun eigen gang, maar de muziek van I Compani zingt ze los van het doek, de zaal in tot vlakbij het publiek…”
[Arjen Gorter, bas]

________________________________________
Werken met een Diva
“Ooit had ik de eer in het begeleidingsorkest van Shirley Bassey te spelen. We hadden soundcheck maar onze Diva was er niet, ze moest shoppen. Omgeven door beveiligingsmensen arriveerde ze met haar dochter pas nadat de soundcheck was afgelopen. Helaas, voor ons was er die avond geen eten. De Arbo bestond nog niet. Dat waren nog eens tijden. Onvergetelijk!” [Hans Sparla, trombone]

________________________________________
“Een programma oven eten is leuk, zeker, maar een muzikaal programma met beeld!! over Diva’s, tja, daar kan toch niemand tegenop. Kom dus kijken en luisteren.” [Rob Verdurmen, drums]

________________________________________
“Ik vind het prachtig dat grote actrices als Brigitte Bardot – die ik als filmliefhebber goed ken – nu door nieuw gecomponeerde muziek samen met stukken uit haar films geeerd wordt.” [Christoph Mac-Carty, piano]

________________________________________
Religieus erotische verrukking
“Weet je waarom ik zo ongeschikt ben om over diva’s te schrijven? Dat komt omdat ik sneller gefascineerd ben door hoe dit fenomeen werkt dan door de diva’s zelf: mooie vrouw met min of meer irritant gedrag brengt (waarschijnlijk vooral mannelijke) massa’s in onevenredig religieus erotische verrukking – bizar! hoe? Ondanks of juist vanwege de diverse divaeske uitspattingen binnen het ensemble, maar zeker niet alleen daarom, is dit gebeuren nu al intens vermakend. Kortom: het word heeel mooi!!!! :-).”
[Aili Deiwiks, viool]

________________________________________
“Diva’s, een ode aan de godinnen van het witte doek gebracht door filmorkest I Compani, liefhebbers van muziek en cinema en zelf retegoeie musici” [Mark Peters, techniek]

________________________________________

“Mijn rug vergaapt zich aan de sterren en van voren laat ik me leiden door m’n oren.” [Michel Mulder, bandoneon]

________________________________________

DIVA’S SPELEN:
nieuwe datum n.n.b.
ZEVENAAR
Het Musiater
0316-524477

wo 29 feb – 20.15
ZALTBOMMEL
De Poorterij
0418-681888

vr 2 mrt – 20.30
BERGEIJK
Theater de Kattendans
0497-575620

vr 16 mrt – 20.30
IJSSELSTEIN
Fulco Theater
030-6878833

za 17 mrt – 20.30
AMSTERDAM
Bimhuis
020-7882188

zo 18 mrt -15:30
ROTTERDAM
LantarenVenster
010-2772277

vr 23 mrt – 20.30
WAGENINGEN
Theater Junushoff
0317-465500

do 29 mrt – 20.15
HEEMSTEDE
Het Oude Slot
06-13133626

vr 30 mrt – 20.30
ENSCHEDE
Theater Concordia
053-4311089

wo 04 apr – 21.00
TILBURG
Paradox
013-5432266

vr 6 apr – 20.30
NIJMEGEN
LUX
0900-5894636

do 19 apr – 20.30
HOOFDDORP
Schouwburg de Meerse
023-5563707

vr 18 mei – 20.30
ZOETERMEER
Stadstheater
079-3427565

vr 25 mei – 20.30
ARNHEM
Schouwburg
026-4437343


I Compani
“Jazz volgens Fellini recept”
Oude Weurtseweg 29
6541 PK Nijmegen
e-mail icompani@planet.nl
website www.icompani.nl
become friend on facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here