FBTS – de Zweden flikken het weer!

0
1477
Stillfoto fra filmen Border. Foto: Henrik Petit

Gräns (Border)

Laat het maar aan de Zweden over om een intrigerende en perfect uitgebalanceerde genre crossover te maken. Met de Tv serie Jordskott en de film Let The Right One In combineerden ze oprecht drama met Nordic Noir crime elementen en het bovennatuurlijke, fantastische. Van de hand van de Zweedse schrijver John Ajvide Lindqvist, ook verantwoordelijk voor Let The Right One In, zien we nu Gräns (Border) en hij flikt het weer. Onder regie van Ali Abbasi wordt Lindqvist’s verhaal ook nu weer prachtig uitgebalanceerd gepresenteerd als een drama met misdaad en fantasie elementen.

Tina is een waardevolle kracht bij de grenswacht. Ze is in staat gevoelens als schuld, schaamte en angst te ruiken, en zo pikt ze moeiteloos smokkelaars uit de menigte. Op een dag stapt er een verdacht uitziende man van de veerboot. Niet in staat te ontdekken wat hij verbergt, raakt Tina gebiologeerd door deze Vore en zijn mysterieuze aura. Ze voelt met hem een verwantschap die ze met anderen niet kent. Haar onderzoek naar hem onthult veel meer dan ze kon verwachten; haar hele bestaan is op leugens gebaseerd. Nu moet ze kiezen of ze Vore’s schokkende waarheid zal accepteren.

Het zal niet eenvoudig zijn om de film door deze samenkomst van genres in de makrt te zetten en hij zal het vooral moeten hebben van de mond tot mond reclame. Zegt het dus nu al voort. Gräns is vanaf 8 november in Nederland te zien. Wat zeker zal helpen is dat de film in Cannes de Un Certain Regard Award won en de officiele Zweedse inzending is voor de komende Oscaruitreiking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here