Iron Sky komt naar Nijmegen – 31 oktober

0
1247

In 1945 The Nazis Went To The Moon. In 2018 They Are Coming Back . . . en hoe!

De instant culthit Iron Sky komt naar Nijmegen. LUX presenteert in samenwerking met Movie Machine een eenmalige vertoning van Iron Sky op woensdag 31 oktober om 22.00. Wees erbij, want zo zie je ze niet vaak!

Online was Iron Sky bij voorbaat al een hit en met de eerste berichtgeving was een instant cultfilm geboren. Schrijver en regisseur Timo Vuorensola openbaarde zich als een Fins duveltje uit een doosje dat een ongebreidelde dosis enthousiasme combineerde met een absurd verhaal en uitzinnige speciale effecten. Iron Sky is zonder twijfel de leukste, maar ook de meest obscure Finse filmproductie aller tijden.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is nabij. Op de valreep van de capitulatie verlaat een elite eenheid van de Nazi’s de aarde en verschuilt zich aan de donkere zijde van de Maan. Daar bouwen ze met het oog op een nieuwe invasie een imposant ruimtestation: Schwarze Sonne. Zeventig jaar later is het moment aangebroken om het Vierde Rijk leven in te blazen en een grootschalige invasie van de aarde te beginnen. De troepen worden in hoogste staat van paraatheid gebracht en het superwapen “Götterdämmerung” is bijna gebruiksklaar. Alleen de geschikte energiebron ontbreekt nog. Net op dat moment besluiten de Amerikanen tot een nieuwe missie naar de Maan. Eenmaal op de Maan staat Astronaut James Washington (Christopher Kirby) oog in oog staat met een stel Nazi soldaten. Tot overmaat van ramp draagt hij in zijn uitrusting ook nog eens de illustere energiebron die de “Götterdämmerung” kan activeren: een mobiele telefoon. Wanneer blijkt dat de accu van de mobiele telefoon bijna leeg is, stuurt Nazi Klaus Adler (Götz Otto) een commando groep naar de aarde om nog zo’n apparaatje te bemachtigen. Maar daar zal Washington een stokje voor steken.

Iron Sky is een doldwaas avontuur dat zich het best laat omschrijven als politiek incorrecte B-filmpulp vol clichés, rammelende dialogen, schmierende acteurs, inside jokes voor geeks en verbluffende effecten. Ga Iron Sky niet zien met een hoofd vol logica en natuurwetten onder de arm. Die worden met voeten getreden. De garantie van een hoop lol is er wel.

Iron Sky
Finland 2012
Regie: Timo Vuorensola
Productie: Oliver Damian, Tero Kaukomaa, Samuli Torssonen
Scenario: Michael Kalesniko, Timo Vuorensola
Camera: Mika Orasmaa
Make-up: Bliss Macgillicuddy
Muziek: Laibach
Met: Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Udo Kier, Peta Sergeant, Stephanie Paul.

LUX Nijmegen
Woensdag 31 oktober
Aanvang: 22.00 uur

Constant Hoogenbosch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here