LUXploitation, sessie 2 Halloween editie: Trick ‘r Treat

0
1482

Zet hem in de agenda! De tweede zitting van LUXploitation staat helemaal in het teken van Halloween. Constant Hoogenbosch van Movie Machine selecteerde als hoofdfilm Trick ‘r treat en stelt een passend voorprogramma samen, dat we nog even onder de hoed houden.

Iedere laatste donderdag van de maand is het in LUX tijd voor LUXploitation met de beste exploitatie films en vergeten juweeltjes uit de genre cinema. Iedere film wordt voorafgegaan door een voorprogramma van maffe, absurde en opzienbarende clips en scènes die aansluiten bij de hoofdfilm. De hoofdfilm wordt voorafgegaan door een inleiding.

Donderdag 27 oktober: Trick ‘r Treat – 2007 – regie:  Michael Dougherty – hoofdrollen: Anna Paquin, Dylan Baker, Brian Cox e.a..
Aanvang : 22.00
Locatie: LUX – Nijmegen

Trick ‘r Treat

Het is niet de eerste keer dat er vraagtekens rijzen bij het wel of niet verschijnen van een film op de Nederlandse doeken.  Commerciële formuleprullaria vindt zijn weg naar de filmdoeken, terwijl interessante juweeltjes ongezien blijven, in de hoop de doelgroep via DVD en Blu-ray te bereiken.  Maar films horen in eerste instantie op het doek. Dat geldt ook voor het verrassende Trick ‘r Treat van Michel Dougherty uit 2007.

Dougherty baseerde zich op zijn eigen korte animatiefilm onder de titel Season’s Greetings.  Hij is de afgelopen jaren vooral als schrijver werkzaam geweest en leverde bijdragen aan scenario’s van X-Men 2, Urban Legends: Bloody Mary (2005) en Superman Returns (2006). Onder productiehoede van onder anderen Bryan Singer (X-Men 1 en 2 , Superman Returns) bouwde Dougherty het korte verhaal van Season’s greetings uit tot een vijfluik van sinistere verhalen tegen de achtergrond van het jaarlijkse Halloweenfeest. Dougherty koppelt de opzet van het eerdere Creepshow (1982) aan het scenario trucje van Guillermo Arriaga (Amores Perros, 21 Grams  en Babel ), waarbij verschillende gebeurtenissen ongeveer gelijktijdig plaatsvinden en elkaar ergens in tijd en ruimte kruisen. Zo is er het verhaal van een echtpaar dat lak heeft aan de Halloween traditie en daarvoor een bloedige rekening gepresenteerd krijgt. Even verderop is een jongedame (Anna Paquin) met haar vrienden op weg naar een Halloween feest om daar een gewillige jongeman aan de haak te slaan. Ze heeft alleen niet in de gaten dat er een seriemoordenaar rondwaart die haar letterlijk aan de haak wil slaan. Elders heeft een schoolhoofd (Dylan Baker) heel wat te stellen met de gevolgen van zijn ongezonde hobby en krijgt een oude vrek een koekje van eigen deeg wanneer hij wordt geterroriseerd door een vreemd jongetje met een pompoenmasker.  Als laatste probeert een groep losgeslagen tieners geesten op te roepen en halen daarbij een bijzonder lage streek uit met het buitenbeentje van hun groep… en dat blijft niet zonder gevolgen.

Trick ‘r treat is een compacte film waarin je de ogen goed de kost kunt geven. Dougherty pakt uit met sfeervolle sets en een tot in de puntjes verzorgde aankleding. Door de vaart in zijn film laat Dougherty de aandacht geen moment verslappen en dat levert een boeiende Halloween achtbaanrit op, die op enige momenten niet voor de poes is. Trick ‘r Treat verwijdert zich op verfrissende wijze van de uitgemolken en ongeïnspireerde formule franchises die de afgelopen jaren de bioscopen bevolken.

Constant Hoogenbosch
©Movie Machine 2011

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here