LUXploitation, sessie 5: Seconds (1966)

0
1829

What Are Seconds?… The Answer May Be Too Terrifying For Words!

LUXploitation begeeft zich in de januari editie met de vrijwel vergeten, maar meesterlijke thriller Seconds uit 1966 in een Kafkaiaanse nachtmerrie vol paranoia. Wat zijn de gevolgen wanneer je een nieuw leven kunt beginnen maar daarvoor alle schepen achter je moet verbranden, alle contact met vrienden, kennissen en familie moet verbreken en de herkansing ingaat met een nieuwe identiteit en een ander gezicht? Zou u alles en iedereen achter kunnen laten en bereid zijn daarvoor een hoge prijs te betalen? Een prijs vol angstaanjagende consequenties…

Arthur Hamilton (John Randolph) is een zakenman op weg naar zijn pensioen. Hij is helemaal niet tevreden met zijn leven en hunkert naar een grondige verandering. Die verandering dient zich aan wanneer hij door een oude vriend wordt gewezen op een bedrijf dat zijn leven voor altijd kan veranderen. Hamilton gaat akkoord. Voor een fors geldbedrag wordt er een ongeluk in scene gezet waarbij een anoniem lichaam onherkenbaar verbrandt. Hamilton wordt herboren als Tony Wilson (Rock Hudson), compleet met een ander en vooral jonger uiterlijk. Maar na enige tijd valt hem de identiteitswisseling zwaar en Tony overweegt een nieuwe poging zijn leven te wijzigen. Of dat kan is vraag…

Het optreden van Rock Hudson is een openbaring. De Hollywood hunk zet met zijn rol van Tony Wilson een van de beste, maar ook meest ondergewaardeerde en gewaagde optredens uit zijn loopbaan neer. Samen met regisseur Frankenheimer legt hij met chirurgische precisie de pijnlijke zenuwen van de Amerikaanse Droom bloot en zet kritische kanttekeningen bij de explosieve groei van de consumentenmaatschappij in de jaren zestig waarbij meer van alles nog niet genoeg is. In Seconds is het leven teruggebracht tot een consumptie artikel waarvan het prijskaartje kleine lettertjes bevat die van cruciaal belang zijn.

 

John Frankenheimer (1930–2002, Birdman of Alcatraz (1962), The Iceman Cometh (1973), Ronin (1998)) had met The Manchurian Candidate in 1962 al een paranoiafilm van formaat afgeleverd. The Machurian Candidate bewoog zich op internationaal, alles overstijgend terrein met een geslepen Koude Oorlog plot waarbij Amerikaanse soldaten door communistische hersenspoeling tot levensgevaarlijke wapens voor het thuisfront werden. Met de ijzige thriller Seconds pakt Frankenheimer het kleinschaliger aan en duikt op claustrofobische wijze in de psyche van een gewone man op zoek naar een nieuw leven. Maar kan hij de verregaande consequenties van zijn beslissing overzien? Wanneer de paranoia toeslaat wordt zijn leven tot een regelrechte nachtmerrie die uitloopt op een angstaanjagende ontdekking.

Met The Manchurian Candidate opende Frankenheimer de aanval op de politiek en de media, met Seconds deelt hij een ferme stoot uit aan het adres van de welvarende en ijdele burgers met hun niet aftlatende zucht maar nog meer rijkdom, bezit, perfectie en de eeuwige jeugd.

Donderdag 26 januari: Seconds
Aanvang : 22.00
Locatie: LUX – Nijmegen

Speelduur: 107 minuten
Zwart/wit
Engels gesproken, Engels ondertiteld.

Constant Hoogenbosch

©Movie Machine 2011

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here