LUXploitation, sessie 6: La Maschera del Demonio – Black Sunday – 1960

0
1255

Het vampierschap viert hoogtijdagen, dus ook LUXploitation doet een duit in het bloedige zakje. In februari gaan we terug naar 1960, het jaar waarin Mario Bava (1914-1980) zijn meesterlijke La Maschera del Demonio presenteerde. Tim Burton verklaarde in 1998 in een interview met TV Guide dat La Maschera del Demonio zijn favoriete film aller tijden is. En terecht…

La Maschera del Demonio (ofwel The Mask of Satan ofwel Black Sunday) is een in prachtig zwart wit geschoten kunststukje waarin Bava het verhaal vertelt van prinses Asa Vajda (Barbara Steele). Asa wordt in de 17de eeuw door haar eigen broer op de brandstapel gegooid op beschuldiging van Satanisme. Twee eeuwen later verrijst Asa uit haar sarcofaag om wraak te nemen op haar nazaten.

Bava draaide La Maschera del Demonio in zwart wit om de sfeer van de oude Universal horrorfilms als Frankenstein en Bride of Frankenstein te creëren. Oude kastelen, spookachtige bossen, in halfschaduw gehulde gezichten en een krachtige soundtrack van Roberto Nicolosi laten Bava’s werk enerzijds nauw aansluiten bij de klassieken uit de jaren twintig en dertig. Anderzijds goot Bava er een flinke dosis horror en erotiek bij in de stijl van de Hammer studio’s en toonde speciale effecten die ook nu nog hun werking niet missen. Met name het kleine expressieve gezicht van horrorkoningin Barbara Steele met de (te) grote ogen en het ravenzwarte haar werken in het zwart wit contrast dubbel zo sterk. Het resultaat is een artistiek hoogtepunt van gothic horror cinema.

Meer info over de film en achtergronden op deze link 

Donderdag 23 februari: La Maschera del Demonio
Aanvang : 22.00
Locatie: LUX – Nijmegen
Speelduur: 85 minuten
Zwart/wit
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Constant Hoogenbosch
©Movie Machine 2012

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here