LUXploitation, sessie 7: The Nameless/Los Sin Nombre (1999)

0
1098

LUXploitation daalt in maart af naar Spanje. Daar timmert de getalenteerde regisseur Jaume Balaguero al enige jaren stevig aan de weg met pittige paranormale thrillers en horrorfilms. Inmiddels is Balaguero met films als Darkness (2002), Fragile (2005), [REC] en [REC] 2 niet meer weg te denken van het internationale genrepodium. Volgende maand komt zijn nieuwe thriller uit, Mientras duermes (Sleep Tight)

Voor zijn speelfilmdebuut Los Sin Nombre (The Nameless) uit 1999 baseerde Balaguero zich op de Britse roman “The Nameless” van Ramsey Campbell. Balaguero vertelt het verhaal van moeder Claudia Gifford (Emma Vilarasau). Vijf jaar na de dood van haar bruut vermoorde dochter Angela, heeft Claudia het trauma nog steeds niet goed verwerkt. Claudia raakt dan ook volledig van slag wanneer ze op een dag een telefoontje krijgt van Angela, die zegt gezond en wel te zijn maar in groot gevaar. Met de moed der wanhoop doet Claudia een beroep op de gepensioneerde detective Bruno Massera (Karra Elejalde) om haar bij te staan in de zoektocht naar Angela. De zoektocht brengt de twee in aanraking met de duistere wereld van een geheime sekte die wel heel vreemde doelen nastreeft…. Een doel dat ieder bevattingsvermogen overstijgt.

Ramsey Campbell schreef sinds 1976 tientallen romans. The Nameless uit 1981 was de eerste roman die zijn weg naar een verfilming vond. De vertaling van Balaguero liegt er niet om. Hij dompelt zijn film in het zelfde verfbad als Se7en (1995), trekt de kleuren daar vervolgens grotendeels uit terug om tot een kille werkelijkheid te komen en sluit vervolgens ook in groezeligheid aan bij de visuele flair van David Fincher. Evenals Se7en rekt The Nameless de grenzen van de thriller op en schuwt expliciete beelden niet. Balaguero gaat niet voor een kort door de bocht horrorfilm, maar duikt diep in de psyche van een getergde vrouw die geconfronteerd wordt met een vreselijke nachtmerrie vanaf het moment dat ze haar dood gewaande dochter aan de telefoon krijgt. Balaguero zet daarbij hoog in op sfeer en pakt uit met een quasi metafysische slotsom rond goed en kwaad.
Jaume Balaguero leverde in 1999 met The Nameless een degelijk geacteerd thriller drama af rond een traumatische ervaring die escaleert tot een nachtmerrie zonder weerga.
Donderdag 29 maart: The Nameless/Los Sin Nombre met voorprogramma en inleiding door Constant Hoogenbosch.
Aanvang: 22.00
Locatie: LUX – Nijmegen
Speelduur: 95 minuten
Kleur
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here