Nijmeegs stripfestijn De Klare Lijn

0
1481

De Nijmeegse brug tussen de Nederlandse en Vlaamse Strip- en Beeldcultuur

De stripcultuur leeft! Maar niet overal in gelijke mate. Waar de Vlamingen, jong en oud, strips verslinden en het getekende beeld op verregaande wijze deel uitmaakt van beeldcultuur met een grote en een kleine C, blijft het medium van de strip in Nederland een stiefkind van de beeldcultuur. Toch lijkt ook Nederland de afgelopen jaren meer en meer te warm te lopen voor strips, Amerikaanse comics, de Japanse manga en de graphic novel. Het is vooral de graphic novel die door zijn volwassen aanpak en literaire kwaliteiten gretig aftrek vindt. En toch blijft er een wezenlijk verschil bestaan tussen de Nederlandse en Vlaamse beleving van de getekende verhalen voor jong en oud. Een interessant uitgangspunt voor een maand aan activiteiten rond de Vlaamse en Nederlandse strip- en beeldcultuur, de comics, de manga, het grafisch beeldverhaal en de animatiefilm waarbij zowel jeugd als volwassenen iets van hun gading aan zullen treffen. Een maand die in hoge mate bijdraagt aan de ontwikkeling en het uitdragen van de beeldcultuur in brede zin.

Programma

 • Woensdag 5 september: feestelijke opening van Stripfestijn De Klare Lijn en de expositie Suske en Wiske en het Opgeheven Vingertje! van Jac. Splinter.
  Aanvang: 12.00 uur
  Locatie: Bibliotheek De Mariënburg
 • Expositie: Suske en Wiske en het Opgeheven Vingertje!
  Vanaf 3 september exposeert kunstenaar Jac. Splinter zijn Suske en Wiske tentoonstelling in de hal van Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.
  Locatie: Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.
 • Woensdag 5 september – In gesprek met de Nederlandse en Vlaamse stripgiganten.
  In gesprek met Suske en Wiske tekenaar en stripicoon Paul Geerts, stripjournalist Geert de Weyer, striptekenaar Hanco Kolk en stripuitgever Paul Reichenbach, tevens organisator van het jaarlijkse Kamper Stripspektakel.
  Aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) – Locatie: VCK – Arsenaalpoort 6 (tussen Mariken- en Moenenstraat), 2e etage – Entree: €10,-/€ 8,– leden bibliotheek (koffie en thee gratis)
  Kaartverkoop via www.obgz.nl – Maximaal aantal kaarten: 80
 • Woensdag 12 september – filmvertoning De Smurfen
  Ook striptekenaar Peyo van de Smurfen behoort tot onze zuiderburen. Voor de allerkleinsten vertonen we de speelfilm De Smurfen (103 minuten, vanaf 6 jaar, Nederlands gesproken).
  Aanvang: 14.30 uur – Locatie: LUX Nijmegen – Entree: € 7,50 kinderen/volwassenen € 8,50 – kaartverkoop via kassa LUX of via www.lux-nijmegen.nl
 • Woensdag 12 september avond: Leer zelf strips tekenen
  Leer zelf strips tekenen van professioneel docent en striptekenaar Arie van Vliet. De workshop duurt 1 ½ uur – Aanvang: 20.00 (zaal open om 19.30) – Locatie: VCK – Arsenaalpoort 6 (tussen Mariken- en Moenenstraat), 2e etage
  Entree: €10,-/€ 8,- leden bibliotheek (koffie en thee gratis – materialen en benodigdheden zijn bij de prijs inbegrepen) – Kaartverkoop via www.obgz.nl – Maximaal aantal kaarten: 30.
 • Zaterdag 15 september – filmvertoning Suske en Wiske: De Texas Rakkers met sneltekenaar en schminken.
  Vertoning van de film Suske en Wiske: De Texas Rakkers (vanaf 6 jaar, Nederlands gesproken). Kinderen zich ook als cartoon kunnen laten vastleggen en/of hun gezicht laten beschilderen als hun favoriete stripheld.
  Aanvang: 13.30 uur tot 16.00 uur – Aanvang film: 14.00 uur – Locatie: Bibliotheek De Mariënburg, Entree: € 2,- (inclusief schminken en tekenen)
  Kaartverkoop via www.obgz.nl – Maximaal aantal kaarten: 50
 • Woensdag 26 september – Thomas Verbogt over Kuifje
  Na de vertoning van Kuifje: Het geheim van de eenhoorn (2011) van Steven Spielberg gaat Constant Hoogenbosch in gesprek met schrijver Thomas Verbogt over Kuifje en Hergé.
  Aanvang: 19.30 uur – Locatie: LUX – Nijmegen.
  Entree: € 10,- kaartverkoop via kassa LUX of via www.lux-nijmegen.nl

Meer programma informatie op www.deklarelijnnijmegen.nl
Kijk ook op Facebook 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here