Summer School in het Louis Hartlooper Complex

0
601

Hallo allemaal,

Ook dit jaar is er in het Louis Hartlooper Complex weer een Summer School. Vier maandagavonden in juli met steeds een ander thema.

De avonden beginnen om 19.00 uur en duren tot 21.00 uur.

Maandag 3 juli = Spiegels in Film

Spiegels komen vaker voor in films dan we in de gaten hebben. Ze staan voor reflectie, zelfreflectie, vormen een portaal naar andere werelden en kunnen bijdragen aan de suspense van een film. Filmdocent en cultuurhistoricus Constant Hoogenbosch reflecteert op het gebruik van spiegels in films en toont hun verschillende verschijningsvormen. Er komen scenes voorbij uit onder anderen American Psycho, Jurassic Park, Landscape in the Mist, The Matrix, Cleo a 7-5, The Lady From Shanghai, Orpheus en Harry Potter and the Philosopher’s Stone.

Maandag 10 juli = Film en Tijd

Film heeft alles met tijd te maken en tijd speelt weer een belangrijke rol in films. Film zelf manipuleert onder anderen door montage, speelt met timing, voortdurend en begrenst tijd. Maar er zijn ook films over tijdreizen of waar tijd en tijdsbeleving onderdeel vormen van het narratief. Filmdocent en cultuurhistoricus Constant Hoogenbosch neemt je in twee uur tijd mee in verschillende perspectieven van tijd en hun weergave in films. Tijdens deze Summer School kijk ik onder anderen naar Highlander, The Good, The Bad The Ugly, Seven, High Noon, 12 Angry Men, Back to the Future en Cloud Atlas.

Maandag 17 juli = Films over Film

Navelstaren of introspectie? Filmmakers die het maken van een film centraal stellen. Zo keek Fellini naar zichzelf met Otto e Mezzo, Truffaut naar het maken van een film met La Nuite Americaine en zette Woody Allen het principe op zijn kop met Stardust Memories. Maar we kijken ook naar talloze film spoofs als Airport, Scary Movie en Top Secret, waar vooral genres op de hak worden genomen, en we besteden aandacht aan films die zich in of rond een bioscoop afspelen. Films die onder anderen voorbij komen zijn Le Mépris, Man with Movie Camera, Maps to the Stars, Tropic Thunder, Hail, Caesar, Spirit of the Beehive en Im Lauf der Zeit.

Maandag 24 juli = Liedjes in Film

Naast de voor de film gecomponeerde filmscore, beginnen in de jaren 50 steeds meer pop en rock liedjes hun entree te maken in de filmwereld. Het doel: een jongere doelgroep aanspreken. Nu kan een rechtgeaarde Hollywood blockbuster niet meer om een muzikaal boegbeeld heen in de vorm van een catchy pop of rocksong. Maar liedjes kunnen ook een sterke symbolische waarde hebben en worden verwerkt in het narratief. Filmdocent en cultuurhistorisch Constant Hoogenbosch wandelt door de filmgeschiedenis en pikt er memorabele muzikale momenten uit, waaronder Snow White and The Seven Dwarfs,  Blackboard Jungle, G.I Blues, Yellow Submarine, Midnight Cowboy, Shaft, The Deerhunter, Fallen, A Knight’s Tale en Incendies.

Meer informatie en inschrijven kan op https://www.hartlooper.nl/summerschool-in-lhc/

Groetjes, Constant