Het VCK presenteert in de reeks Vlaamse Filmklassiekers Mira van Fons Rademakers

0
1828

De Vlaamse film heeft zich in de afgelopen vijf decennia bewezen met een gevarieerd aanbod van kwaliteitsfilms. Voor het Vlaams Cultureel Kwartier stelde Constant Hoogenbosch van het Nijmeegse Filmpers- en Communicatiebureau Movie Machine een programma samen van hoogtepunten uit de afgelopen vijf decennia. Iedere film wordt voorafgegaan door een inleiding.

31 oktober – Mira (1971)
Regie: Fons Rademakers
Hoofdrollen: Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Carlos van Lanckere, Luc Ponette, Roger Bolders, Freek de Jonge, Josephine van Gasteren, Fons Rademakers, Romain DeConinck, Ann Petersen
Speelduur: 100 minuten

Fons Rademakers baseerde deze Nederlands-Belgische film op het boek De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, tot scenario bewerkt door Hugo Claus en Magda Reypens.
In 1905 komen de inwoners van het conservatieve gehucht De Waterhoek in West-Vlaanderen onder leiding van Deken Broeke in opstand tegen de bouw van een brug over de Schelde. Het verzet escaleert wanneer de landmeter en zijn collega’s te grazen worden genomen. En dan is er nog het vrijgevochten boerenmeisje Mira dat aanpapt met ingenieur Maurice Rondeau, belast met de bouw van de brug. Deken Broeke is furieus en begaat een wanhoopsdaad.

Datum: 31 oktober
Locatie: Vlaams Cultureel Kwartier, Arsenaalpoort 6 in Nijmegen
Aanvang: 20.00
Zaal open: 19.30
Entree: 10 euro

Vlaamse Filmklassiekers – agenda
21 november: Crazy Love (1987) – Regie: Dominique Deruddere
28 november: Het sacrament (1990) – Regie: Hugo Claus
12 december: De Helaasheid der Dingen (2009) – Regie: Felix van Groeningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here