Lezing Film en Spiritualiteit

0
1641

Op woensdag 2 december bespreekt cultuurhistoricus en filmdocent Constant Hoogenbosch van Movie Machine in DroomvillaLUX de relatie tussen film en spiritualiteit en de verschillende aspecten van film in relatie tot spiritualiteit. Hoe gaan filmmakers om met spiritualiteit, hoe spelen filmmakers met symboliek, archetypen, normen en waarden en hoe werken deze in op het onderbewuste en de emotionele beleving van de toeschouwer?

“Cinema maakt het mogelijk om zonder zelf gevaar te lopen de spanning, de hartstocht en het verlangen te ervaren die in de menselijke beleving aanwezig moeten zijn” Carl Gustav Jung.

Films zijn gestoeld op verhalen over de mens en zijn wereld en nodigen de toeschouwer uit deelgenoot te worden en in relatie te treden tot die verhalen. Spiritualiteit heeft betrekking op onze innerlijke ervaring en beleving van wat ons beweegt, zin en betekenis geeft. Film en spiritualiteit zijn onafscheidelijk! Zo kunnen films ons bewegen, onze menselijkheid wijzigen en ons leven veranderen. Net als in andere kunstvormen speelt het inwerken van een film een belangrijke rol bij de beleving van de film. De wijze waarop je een film beleeft heeft in hoge mate te maken met de mentale bagage waarmee je de filmzaal binnengaat. Die beleving wordt geactiveerd door een duidelijk aanwezige (spirituele) boodschap, maar ook door onderliggende materie die ons aanspoort tot het nadenken over alledaagse en minder alledaagse zaken. Waar een luchtige film als Intouchables ons aan de oppervlakte wijst op wederzijds respect en vriendschap, gaat een film als Amour van Michael Haneke aanmerkelijk dieper door in te zetten op een diepere spirituele en emotionele beleving van echtelijke trouw, liefde, respect en het ouder worden.

Woensdag 2 december
Aanvang: 19.30 – ca. 22.00 – met pauze
Droomvilla LUX, Oranjesingel 42, 6511 NW Nijmegen – Gouden Zaal
Entree: 10 euro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here