Lezingen reeks Film in de Toekomst

0
619

Zet de data maar vast in de agenda. In april verzorg ik voor LUX in Nijmegen een driedelige reeks van lezingen over Film in de Toekomst. De lezingen zijn van 19.00 tot 21.00 uur.

Woensdag 10 april – De Toekomst van Film 1: A.I, vloek of zegen?
Film kan niet zonder techniek. Technische innovatie vergroot al sinds de begindagen de mogelijkheden van het medium film. Maar het was altijd de menselijke geest, hand en het oog dat de techniek naar zijn hand zette en verantwoordelijk was voor het artistieke en creatieve proces. De komst van A.I., kunstmatige intelligentie, lijkt roet in het eten te gooien. In hoeverre kan A.I. verantwoordelijk zijn voor artistieke en creatieve uitingen als film. En waar en wanneer kunnen we A.I bij het maken van films inzetten zonder de eigenheid van de filmmaker te ondermijnen. A.I. komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. In deze lezing bekijk ik de voorgeschiedenis van A.I. in de filmwereld, bespreek ik de status quo en toekomstscenario’s. Komt de speelfilm straks helemaal uit de computer en komt er een Oscar categorie voor beste door A.I. geproduceerde speelfilm?

Meer info en tickets op deze link

Woensdag 17 april – De Toekomst van Film 2: kijken en beleven
De manier waarop we naar films kijken en beleven heeft sinds de begindagen een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Van zwart wit naar kleur, van stom naar geluid, van kort naar lang en van het individueel kijken door een gaatje van de Kinetoscoop naar de gezamenlijke beleving op een wit doek met steeds verdergaande beeld- en geluidskwaliteit. Of toch weer de individuele beleving met een virtual reality bril op je neus. En dan loopt daarnaast de ontwikkeling van televisie, de videomarkt en VOD, die steeds weer een bedreiging leken voor de beleving van film in de bioscoop. Ik bekijk de ontwikkelingen en welke invloed zij op elkaar uitoefenden en hoe zich dat in de toekomst gaat of mogelijk gaat ontwikkelen.

Meer info en tickets op deze link

Woensdag 24 april – De Toekomst van Film 3: de toekomst in film
Het beeld en communicatie via beeld komt in de loop van de filmgeschiedenis in steeds andere verschijningsvormen terug, zowel in de realiteit als in de film zelf. Van de telescreens in 1984 (1984) tot de enorme projecties in Things to Come (1936). Hoe werd er in het verleden naar de toekomst van beeld, projectie en filmbeleving gekeken en in hoeverre strookt dat beeld met de werkelijkheid. Ik loop met jullie door de filmgeschiedenis van de toekomst waarbij, naast bovengenoemde films, ook werken als The Congress, Ready Player One, Strange Days en Aniara voorbijkomen.

Meer info en tickets op deze link