LUXploitation, sessie 4: Black Christmas (1974)

0
1379

Have Yourself a Scary Little, Black Christmas….

LUXploitation duikt voor de december editie in de donkere dagen rond kerst. You better watch out!, de eerste regel van het bekende kerstliedje Santa Claus is coming to town is de waarschuwing voor de kersteditie van LUXploitation, die uitpakt met een inktzwarte kerst in Black Christmas! De hoofdfilm wordt voorafgegaan door een verrassingsfilm die voorgoed afrekent met de wonderschone takken van de dennenboom.

Donderdag 29 december Black Christmas (1974)
Aanvang : 22.00
Locatie: LUX – Nijmegen

In 1974 ondergesneeuwd door het absurdistische grand guignol Texas Chainsaw Massacre vormde Black Christmas niet alleen een blauwdruk voor John Carpenters Halloween uit 1978, maar ook de talloze aanmerkelijk minder geïnspireerde slasher films die eind jaren zeventig en in de loop van de jaren tachtig over het publiek werden uitgestort. Daartoe rekenen we ook de halfzachte remake van Black Christmas uit 2006.

B-film koning en exploitatiemeester Clark introduceerde met Black Christmas de mysterieuze stalker die zijn bloedige zinnen heeft gezet op onschuldige jonge studentes. Een gegeven dat navolging vond in Halloween (1978), Friday the 13th (1980) en de vele imitators van minder allooi. Ondanks de cult status die Black Christmas in de loop der jaren kreeg, werd hij nooit echt gewaardeerd om zijn rol als wegbereider voor de ‘grote’ slashers. En dan te bedenken dat Black Christmas juist in verschillende aspecten aanmerkelijk beter uit de verf kwam dan zijn navolgers. Clark combineerde goed uitgewerkte karakters met een perfecte balans tussen humor en suspense en verzekerde zich van een interessante cast. Zo zagen we Olivia Hussey, de schone actrice die zes jaar eerder de rol van Juliet vertolkte in Franco Zeffirelli’s Romeo and Juliet. Ook Keir Dullea was van de partij. Hij had, eveneens zes jaar daarvoor, de hoofdrol gespeeld in 2001: a space odyssey van Stanley Kubrick. De Canadese actrice Margot Kidder had een jaar voor Black Christmas al een uitstekende dubbelrol neergezet in de thriller Sisters van Brian De Palma en zou in 1978 naar wereldfaam stijgen als Lois Lane naast Christopher Reeve in Superman. Last but not least was er karakteracteur John Saxon. Saxon had in 1974 al een flink oeuvre op zijn naam staan met optredens in de western Joe Kidd (1972), waarin hij naast Clint Eastwood stond, en het martial arts spektakel Enter the dragon (1973) , waarin hij met Bruce Lee ten strijde trok tegen de euvele Han.
De in 2007 overleden Bob Clark presenteerde in 1974 met Black Christmas een mijlpaal voor het horror en thriller genre. Het was zijn derde horror film, na Children Shouldn’t Play With Dead Things en Deathdream. Saillant detail is dat Clark een kleine tien jaar na Black Christmas het bijzonder geslaagde en gezinsvriendelijke kerstkomedie A Christmas Story (1983) presenteerde. En ook die film zou in de loop der jaren een heel eigen fanbase krijgen.

Constant Hoogenbosch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here