Movie Machine lezingen in LUX Nijmegen en Fraterhuis in Zwolle

0
2815
Walkabout (1971), komt voorbij in de lezing over film en natuur...

Lezingen in het Fraterhuis in Zwolle …

De data en onderwerpen van de cursuslezingen in het Fraterhuis in Zwolle zijn nu ook bekend. De lezingen beginnen steeds om 11.00 uur.

🎬Zaterdag 21 oktober: De wisselwerking tussen film en natuur

RevenantDe ons omringende natuur speelt bewust of onbewust een belangrijke rol in ons leven. Dat geldt ook voor filmmakers. De natuur kan een setting zijn, een karakter in het verhaal vormen of op symbolische wijze een extra laag toevoegen aan de film. Van een romantische, lieflijke benadering tot een ruige, mensonvriendelijke wildernis. Ook in film is de natuur vriend en vijand van de mens. Een mooie wandeling door de filmnatuur met natuurlijk prachtige voorbeelden.

🎬 Zaterdag 2 december: Religie, geloof en film, een voortdurend spanningsveld

golden_compassReligie en geloof spelen sinds de begindagen van de film op de voor- en achtergrond een belangrijke rol. Uiteraard als onderwerp of setting van een verhaal, maar ook in het bepalen van normen en waarden van wat wel en wat niet kan in de film. Ik breng diverse aspecten van religie en geloof m.b.t. film onder de aandacht, vergezeld van sprekend beeldmateriaal.

 

🎬 Zaterdag 24 maart: Architectuur in film, bouwen aan beeld en sfeer

things_to_come_xlgFilmsets, decors en bestaande locaties. Ze maken allemaal gebruik van architectuur. Of het nu gaat om een voor de film gebouwde set of het inzetten van een bestaande locatie of gebouw, architectuur is in film beeld- en sfeerbepalend. Soms imposant, soms onopvallend, maar daardoor niet minder doeltreffend. Ik wandel met u allen door sets, decors en gebouwen die in de wereld van film hun sporen hebben nagelaten.


Lezingen in LUX Nijmegen – aanvangstijden volgen nog

🎬 Woensdag 27 september: Verveling – wat is verveling, hoe gaan filmmakers ermee om in films en welke rol speelt verveling in films.
🎬 Woensdag 11 oktober: homoseksualiteit in de film – hoe ging en gaat de filmwereld om met homoseksualiteit voor en achter de camera?
🎬 Dinsdag 31 oktober: Halloween en angst – hoe worden Halloween en angst in film vertegenwoordigd, welke misvattingen zijn er m.b.t. Halloween en staat angst gelijk aan horror?
🎬 Woensdag 20 december: Kerst in de filmwereld – een grappig, interessant en gevarieerd overzicht van de wijze waarop het Kerstfeest en de Kerstman hun weg hebben gevonden in de filmwereld, op televisie en in commercials.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here