Summer School LUX

0
1054

De zomer komt eraan. Wordt het zon, zee, terras of wordt het de filmkennis bijspijkeren in de vier speciale LUX Summer School masterclasses? In de maand juli staat filmdocent Constant Hoogenbosch garant voor vier avonden rond de thema’s Film en eten, Film en kunst, kunst en film, Film en architectuur en Film en natuur. Hoogenbosch bespreekt de thema’s aan de hand van sprekende voorbeelden uit films en bekijkt de onderwerpen in een breed cultuurhistorisch kader.
4 lessen, los of als reeks te bezoekers, v.a. woensdag 3 juli 2019 (let op: tijdens de Vierdaagseweek is er geen les). De avonden duren van 20.00 tot 22.00 uur.

• Woensdag 3 juli: Film en eten, eet smakelijk
We doen het iedere dag en geen mens kan er omheen: eten en drinken. Ook in de wereld van film spelen eten en drinken een rol van betekenis. Eten en drinken kunnen de inzet zijn van een verhaal, maar een filmmaker kan eten en drinken ook inzetten om iets te communiceren of iets duidelijk te maken. Zo is het eten van een schoen in Gold Rush van Chaplin een teken van armoede en is de overvloedig aanwezige chocolade in Willy Wonka and the Chocolate Factory een sneer naar overmatige consumptie. Uiteraard komt er nog veel meer lekkers voorbij. Filmdocent Constant Hoogenbosch vraagt u aan te schuiven bij de lekkerste filmlezing van het jaar.

• Woensdag 10 juli: Film en kunst, kunst en film
Er bestaat een interessante relatie tussen film en kunst. Film zelf is een totaalkunst en wordt op zijn beurt beïnvloedt door andere kunsten en kunstvormen. In deze lezing kijken we naar film als kunstvorm, naar kunstzinnige films en hoe een regisseur kunstelementen kan inzetten voor een film: zo heeft regisseur Tom Tykwer voor zijn film Perfume goed gekeken naar de schilderijen van Caravaggio en verwerkt regisseur Julie Taymor graag andere kunstvormen in haar films, zoals de schilderijen van Frida Kahlo in de film Frida en theatermaskers in de film Across the Universe. Maar we kijken ook naar de rol van kunstenaars en hun bijdragen aan de film, zoals Andy Warhol, Salvador Dalí en Luis Buñuel.

• Woensdag 24 juli: Film en architectuur
Filmsets, decors en bestaande locaties. Ze maken allemaal gebruik van architectuur. Of het nu gaat om een voor de film gebouwde set of het inzetten van een bestaande locatie of gebouw, architectuur is in film beeld- en sfeerbepalend. Soms imposant, soms onopvallend, maar daardoor niet minder doeltreffend. Constant Hoogenbosch wandelt met u door sets, decors en gebouwen die in de wereld van film hun sporen hebben nagelaten. Zo kijken we onder anderen naar films als Gattaca, Soylent Green, Blade Runner, maar ook Metropolis, The Shape of Things to Come, Cabiria, Gladiator, Get Out en Personal Shopper.

• Woensdag 31 juli: Film en natuur
De ons omringende natuur speelt bewust of onbewust een belangrijke rol in ons leven. Dat geldt ook voor filmmakers. De natuur kan een setting zijn, een karakter in het verhaal vormen of op symbolische wijze een extra laag toevoegen aan de film. Van een romantische, lieflijke benadering tot een ruige, mensonvriendelijke wildernis. Ook in film is de natuur vriend en vijand van de mens. Constant Hoogenbosch neemt u mee op een wandeling door de filmnatuur met natuurlijk prachtige voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan films als The Revenant met Leonardo DiCaprio, Walkabout van Nicolas Roeg waarin de Australische outback een genadeloze rol speelt, maar ook de toekomst idylle van The Time Machine waarin de natuur wordt voorgesteld als een Hof van Eden, de balans tussen paradijs en wildernis in Into the Wild en de wijze waarop Lars von Trier de natuur als bron van het kwaad ziet in Antichrist.

Meer informatie en inschrijven op deze link

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here